Trump, amb el puny enlaire i la cara amb sang, després de l'atac (Reuters/Brendan McDermid)
Trump, amb el puny enlaire i la cara amb sang, després de l'atac (Reuters/Brendan McDermid)

Un país en estat de xoc: incògnites sobre les conseqüències de l'atemptat contra Trump

En plena campanya electoral i en un país polaritzat com els Estats Units actuals, hi ha el risc que es faci un ús polític d'aquests fets

Actualitzat

El país se'n va a dormir en estat de xoc, en estat d'alerta i en estat de preocupació profunda per les conseqüències del que l'FBI està investigant com un intent d'assassinat.  

En plena campanya electoral i en un país polaritzat, tan important serà saber què ha passat com la gestió que facin d'aquesta informació els líders polítics i d'opinió. No havia passat una hora dels fets i les xarxes socials ja s'havien omplert de teories de la conspiració sobre qui hi ha darrere l'atac a l'expresident.  

El president Biden i l'expresident Trump han parlat per telèfon. En qualsevol altre lloc o situació, això no seria res extraordinari, però estem parlant de dues persones que fa 15 dies no es van ni mirar, o quan ho van fer va ser amb menyspreu, durant els 90 minuts que va durar el debat a la CNN

La campanya de Biden ha suspès els seus anuncis televisius, en què s'ataca Trump. I Trump, en el primer post a Truth Social no ha esgrimit cap de les seves acusacions habituals a l'administració de Biden.

Simpatitzants de Trump a Mar-a-Lago, a Florida, després de l'atac a l'expresident
Simpatitzants de Trump a Mar-a-Lago, a Florida, després de l'atac a l'expresident (Reuters/Marco Bello)

De moment, la majoria de les reaccions oficials, tant des de les files demòcrates com de les republicanes, són de condemna a qualsevol tipus de violència política i crides a la unitat. Però no tothom ha reaccionat igual. El risc que en qualsevol moment l'ús polític d'un fet tan greu es dispari, i generi més violència, es palpa en l'ambient.

Aquest dilluns comença a Milwaukee (Wisconsin) la convenció republicana que ha de proclamar Donald Trump com a candidat. Tot tira endavant com estava previst, diuen des de la seva campanya. Ell hi arribarà com un heroi que ha sobreviscut a un intent d'assassinat. Ja hi ha qui diu que ahir no només va sobreviure; va guanyar les eleccions.

El to d'aquesta convenció donarà el to del clima polític del país. S'aprofundirà en la polarització i en l'agressivitat política o les crides a la unitat tindran algun poder per rebaixar la tensió?  

La imatge de Donald Trump, segons després que li disparessin, protegit pels serveis secrets, amb sang a l'orella, supervivent, aixecant el puny i grunyint amb les dents serrades "Fight, fight!" (lluiteu, lluiteu) glaçava l'espinada. És una imatge per a la història. El moment és greu i la responsabilitat gran.
 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut