Un observatori que ara és un ascensor: el boom d'astrònoms per l'arribada a la Lluna

L'arribada de l'home a la Lluna va fer créixer l'afició de mirar l'Univers a partir dels anys 70

Actualitzat

L'arribada de l'home a la Lluna va fer créixer l'afició de mirar l'Univers a partir dels anys 70. A Catalunya hi ha set observatoris astronòmics professionals on els científics estudien el cel; però hi ha incomptables telescopis, tants com aficionats a l'astronomia.

L'auge de mirar l'univers ha deixat observatoris fins i tot en llocs que ara serien impensables i que, per tant, han quedat abandonats. És el cas de l'observatori al bell mig del Passeig de Gràcia. El va construir l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) el 1953.

 

 

Josep Bordes, president d'ASTER, recorda l'èxit d'aquest edifici oblidat:

"Quan hi havia una observació hi havia cua des del carrer, donant la volta a l'escala i fins al terrat"

Llavors no hi havia la contaminació lumínica que hi ha ara a Barcelona. Fa 14 anys que l'observatori no funciona. La cúpula encara es pot veure, encaixada entre dos edificis més alts, que també li van tapar la visibilitat. El propietari de l'edifici, però, no l'ha tirat a terra, l'ha aprofitat per a una cosa tan terrenal com instal·lar-hi la maquinària de l'ascensor.


L'observatori Fabra resisteix

El professor Bernal fa més de 30 anys que mira al cel, i ja en fa 20 que ho fa des de l'observatori Fabra. És expert en asteroides, i com a divulgador científic acaba de publicar el llibre "Llegim l'Univers", on assegura que l'arribada de l'home a la Lluna va ser un boom que va provocar moltíssimes vocacions d'astrònoms.

"Per a ells va ser un despertar, un naixement de l'astronomia, un auge de l'astronomia... i els observatoris es feien prop de les ciutats, com es va fer aquest"

 

Observatori Fabra de Barcelona

 

Però el Fabra es va fer el 1904, quan encara faltaven 65 anys perquè l'home arribés a la Lluna. Estava tan lluny de la ciutat, que alguns astrònoms hi vivien. No tenia la contaminació lumínica que té ara, però, tot i així, encara funciona.

"Un observatori com aquest avui dia no es faria al peu d'una ciutat. Però, malgrat la seva antiguitat, encara amb ell podem fer treballs útils per a la ciència"

Ho saben bé a l'ASTER, l'associació d'astrònoms més antiga de Barcelona, amb més de 200 socis aficionats a mirar al cel. El 1953 tenia un observatori al centre de Barcelona. Ara, cada vegada que volen estudiar l'univers, ho han de fer fora de la ciutat, com lamenta Bordes:

"Es pot dir que des dels anys 90 s'ha perdut la possibilitat que des de Barcelona es pugui observar el cel"

 

ARXIVAT A:
La Lluna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut