Una sala d'accès directe concentra tots els recursos per al pacient amb ictus (ACN/Laura Fíguls)

Un nou mètode per atendre els ictus més ràpid s'estrena al Vall d'Hebron

El projecte One Step Ictus, únic a Europa, concentra diagnòstic i tractament en una sala perquè el pacient no s'hagi de bellugar
Redacció
TEMA:
Salut

En un cas d'ictus, cada segon compta i pot tenir efectes irreversibles. Escurçar el temps de resposta quan arriba un pacient i reduir-ne les seqüeles és l'objectiu del nou sistema que ha posat en marxa l'Hospital de la Vall d'Hebron, amb un abordatge i una tecnologia pioners a Europa.

El centre ha concentrat tots els recursos de diagnòstic i tractament en una sola sala d'accés directe, en un projecte batejat com One Step Ictus, cosa que permetrà reduir el que els metges anomenen el temps "de porta a agulla", és a dir, des que arriba el pacient fins que es fa el TAC, se li diagnostica i comença el tractament.

Amb aquests canvis estructurals i tecnològics, es pot traslladar directament el pacient des de l'ambulància a la sala, on el podran diagnosticar i començar la intervenció. El pacient no es mou perquè són les màquines les que roten al seu voltant i "està així en les millors condicions de seguretat", com ha destacat el director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Manel Escobar.

El model tecnològic que s'aplica a la Vall d'Hebron és únic a Europa (ACN/Laura Fíguls)

Objectiu: 17 minuts de resposta

Els primers dies d'ús de la nova tecnologia al Vall d'Hebron, abans de la presentació formal aquest divendres, ha permès reduir els temps de 45 a 30 minuts i l'objectiu que es proposen és arribar a 17 minuts, segons ha explicat el cap de la Unitat d'Ictus i Coordinador del Procés Ictus de l'hospital, Carlos Molina, que ha recordat que aquesta malaltia està entre les primeres causes de mortalitat i discapacitat a tot el món.

L'hospital atén cada any uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic i preveu que més d'una quarta part es beneficiaran de forma directa del nou model.


Els responsables del projecte calculen que amb el nou model el 48% dels pacients poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia, el procediment per extreure els trombes que causen l'ictus. Quan se segueix el circuit tradicional, serien un 27% dels pacients.

Cofinançat per multinacionals

La inversió del projecte ha estat de 18 milions d'euros, cofinançats al 50% pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i a través d'un procediment de compra pública innovadora, amb les multinacionals Siemens Healthineers i Medtronic com a adjudicatàries del concurs.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat aquest procediment, que fomenta la innovació des del sector públic i compromet les empreses a complir amb tota una sèrie d'indicadors assistencials basats en resultats. "Es compren els resultats en salut. Si no va bé, no es paga. I si va bé, sí", ha resumit.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut