El Departament de Justícia ha demandat el governador de Texas, Greg Abbott, per violar lleis federals (Go Nakamura / Reuters)

Un mur flotant al Rio Grande per dissuadir la immigració enfronta Biden amb Texas

La Casa Blanca critica el mur flotant per les seves greus "implicacions humanitàries" i acusa el governador de Texas de provocar tensions diplomàtiques amb Mèxic

Un mur flotant al Rio Grande és el nou recurs de les autoritats de Texas per impedir que els migrants puguin travessar la frontera que separa Mèxic dels Estats Units.

El governador republicà Greg Abbott va instal·lar les boies gegants el juny passat, en un dels passos més freqüentats del riu: el tram que separa Eagle Pass (Texas) i Piedras Negras (Coahuila).

La iniciativa ha estat demandada pel Departament de Justícia dels Estats Units per violar lleis federals sobre navegació, perquè creu que Abbott ha anat més enllà de les seves competències.

Es tracta d'un mur d'uns 350 metres ancorat al fons del riu, que l'administració Biden critica per les greus "implicacions humanitàries" i pel risc de seguretat en la navegació del riu.

El mur flotant s'ha instal·lat en un dels passos més freqüentats pels migrants (Go Nakamura / Reuters)

Abans de la demanda judicial, la Fiscalia havia instat el governador de Texas a retirar les boies pel seu compte. Abans que expirés el termini --aquest dilluns--, Abbott s'hi va negar i va desafiar Biden: "Texas us espera als tribunals."

A més, el Departament de Justícia acusa Texas de provocar tensions diplomàtiques amb Mèxic. Cap dels dos països implicats en la zona fronterera havia donat permís per instal·lar-lo.

Texas treu pit de les seves polítiques antiimmigració

Es tracta de la darrera controvèrsia protagonitzada pel governador de Texas. Abbot considera que Washington no fa prou per aturar els fluxos migratoris i defensa el seu dret a prendre les mesures que creu convenients davant del que considera una "crisi".

Fa dos anys, Abbott va posar en marxa l'operació Estrella Solitària. Va col·locar quilòmetres de filats en alguns trams dels 2.000 quilòmetres de frontera que comparteix amb Mèxic.

També ha intensificat els arrestos de sol·licitants d'asil que creuen la frontera. Texas treu pit d'haver detingut prop de 400.000 immigrants des del 2021.

Les organitzacions humanitàries no creuen que el mur dissuadeixi els migrants (Go Nakamura / Reuters)

Crítiques a l'operació Estrella Solidària

L'operació Estrella Solitària ha estat objecte de moltes crítiques. Alguns oficials assignats a l'operatiu han denunciat comportaments "inhumans" cap a les persones que travessen la frontera, inclosa la seva retenció dins de l'aigua amb temperatures exteriors elevades.

A més, les organitzacions humanitàries asseguren que les boies flotants difícilment dissuadiran els migrants de creuar la frontera: només faran que el trànsit a través del riu sigui més perillós.

Per la seva banda, Washington assegura que s'estan registrant les xifres més baixes d'entrades irregulars dels darrers dos anys, després que s'aixequés el títol 42 de Donald Trump. La llei permetia l'expulsió en calent dels sol·licitants d'asil amb l'excusa de la pandèmia.

Ara, la llei que hi ha en vigor (el títol 8), a la pràctica suposa un enduriment de les condicions per demanar asil. Aquesta norma va permetre que es deportessin més de tres milions de migrants durant els vuit anys d'administració Obama.

 

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsMèxicJoe Biden
Anar al contingut