Una unitat d'intel·ligència dels Mossos supervisarà el seguiment a agressors sexuals amb risc de reincidir
Una unitat d'intel·ligència dels Mossos supervisarà el seguiment a agressors sexuals amb risc de reincidir

Un miler d'agressors sexuals amb risc de reincidir: nova unitat dels Mossos per vigilar-los

Interior crea una unitat per supervisar el seguiment a agressors sexuals amb risc de reincidir

Irene Vaqué ReigActualitzat

Una unitat especialitzada dels Mossos d'Esquadra centralitzarà per primera vegada la informació sobre el control i el seguiment dels agressors sexuals amb més risc de reincidir. La policia catalana ha presentat una nova estratègia contra les violències sexuals que, remarquen, vol generar "un sistema d'intel·ligència policial" per poder "crear perfils" d'autors de delictes sexuals i, en conseqüència, millorar el control d'aquestes persones.

"Fins ara el model havia blindat l'atenció a la víctima i la investigació. Ara volem tenir un control d'aquest autor, però no només físicament, que ja es feia i s'ampliarà, sinó que a la vegada tindrem intel·ligència sobre aquest tercer focus", ha afirmat la inspectora portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, en una roda de premsa.

Escudé ha posat exemples de les millores que pot comportar el nou model:

"Una intel·ligència estratègica 2.0 en què l'estudi del fet delictiu ens porti a disposar, per exemple, d'una escala de perillositat que ens indiqui, policialment, un risc de reincidència i que això ajudi a determinar prioritats en les investigacions o a disposar de perfils de candidats que ajudin a resoldre els casos amb més eficàcia."

"Presentem una nova estratègia focalitzada a intensificar la pressió, la fermesa, contra l'agressor i el seu seguiment", ha destacat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "Seguir treballant posant al centre la víctima, però també focalitzar-se en l'agressor", ha anunciat.

El conseller ha resumit l'estratègia:

"Generar intel·ligència policial al voltant d'aquest fenomen i desplegar una nova estratègia per millorar el control dels agressors sexuals."

El control als condemnats per delictes sexuals es fa a petició de la Fiscalia i dels jutjats. Hi ha tres supòsits: quan hi ha un alt risc de reincidència; també quan hi hagi una ordre europea de detenció, o bé en el cas que siguin condemnats o investigats que tinguin mesures judicials que comportin una llibertat vigilada.

El conseller Elena ha destacat que la nova estratègia posa el focus en l'agressor
El conseller Elena ha destacat que la nova estratègia posa el focus en l'agressor

 

Es duplica el nombre d'agents i comandaments de Violències Sexuals

Elena ha destacat els passos que ja s'han fet en els últims anys, com la creació de la Unitat Central d'Agressions Sexuals, el 2020, o el Gabinet de Violències Sexuals, l'estiu de l'any passat. Justament, aquesta Unitat Central ara passa a ser l'Àrea Central de Violències Sexuals i "es reforça jeràrquicament i amb els mitjans que això suposa", segons Elena.

Es duplica el nombre d'agents i comandaments que hi treballaran, que passen de 27 a 52 membres, segons ha indicat el conseller, i s'hi incorporaran després de l'estiu.

L'Àrea Central disposarà de tres unitats, dues d'investigació, amb un grup d'atenció a les víctimes cadascuna, i una tercera que serà la central d'intel·ligència i que recollirà la informació sobre aquesta xacra, ha explicat Elena.

La inspectora portaveu Escudé ha explicat com canvia l'estratègia contra les violències sexuals
La inspectora portaveu Escudé ha explicat com canvia l'estratègia contra les violències sexuals

"És aquesta unitat la que se centrarà en el control i el seguiment dels agressors sexuals, en especial dels que són reincidents o que presenten una alta probabilitat de reincidència", ha concretat la portaveu dels Mossos.

Encara que la feina no la duguin a terme els agents que tingui destinats, sí que la supervisaran, ha explicat.

"Si, per exemple, s'ha d'anar a comprovar un domicili a les Terres de l'Ebre, a Lleida o a qualsevol altra part de Catalunya, ho farà la unitat d'investigació competent. Però sota la tutela i amb les directrius d'aquesta unitat central. Aquest és el canvi."

Escudé ha afegit que es marcaran unes directrius bàsiques i imprescindibles que s'hauran de complir depenent del tipus d'agressor:

"No és el mateix algú que té una cautelar de prohibició d'acostament que un excarcerat amb un alt risc de reincidència amb un perfil de depredador sexual. Totes les accions policials estaran tutoritzades per aquesta unitat central i s'hauran d'adequar al perfil d'agressor i de víctima."

 

Un miler d'agressors sexuals amb potencial de reincidir

D'acord amb les dades dels Mossos, del primer semestre de l'any, ara hi ha gairebé un miler d'agressions sexuals amb potencial de reincidir. Són persones que s'estan seguint perquè la Fiscalia o el jutjat ho ha demanat. Es tracta d'un control de l'agressor per part de la Unitat d'Intel·ligència de Violències Sexuals.

Concretament, són divuit excarcerats amb risc de reincidència elevat sobre els quals la Fiscalia ordena un seguiment; 38 comunicacions d'arribada a Catalunya de delinqüents sexuals condemnats en altres països; 937 condemnats o investigats amb mesures judicials com ara prohibicions d'acostament, de sortida a l'estranger, localitzacions permanents o prohibicions d'accés o residència en un territori, per exemple, i cinc ordres europees de detenció per delictes sexuals.

La portaveu dels Mossos ha exposat que, d'aquests últims cinc casos, tres ja estan detinguts, dos per part dels Mossos i un altre per la Policia Nacional.


Augmenten un 16% les denúncies per violències sexuals en el primer semestre

Durant la primera meitat de l'any s'han presentat més de 2.000 denúncies per violències sexuals, un 16% més que en el mateix període de l'any passat.

Més de la meitat dels casos van passar el cap de setmana, i la meitat, es van cometre en un domicili. En sis de cada deu casos, la víctima coneixia l'autor dels fets.

Pel que fa a les víctimes ateses, van ser més 2.412, de les quals el 87% són dones i 935 són menors d'edat.

Els detinguts o denunciats com a autors de violències sexuals han estat 1.689 durant aquests sis mesos.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut