La barrera flotant, aixecada aquest estiu, es complementa amb concertines a la riba (Reuters/Adrees Latif)

Un jutge ordena retirar les boies amb ganivetes del Río Grande i dona la raó a Biden

El govern dels Estats Units havia denunciat les "implicacions humanitàries" de la barrera instal·lada pel governador Greg Abbott per mirar de dissuadir els migrants procedents de Mèxic

Victòria del president dels Estats Units, Joe Biden, en la primera batalla contra el governador de Texas, Greg Abbott, arran de la instal·lació d'un mur flotant en un tram del Río Grande.

La infraestructura, a base de boies ancorades al mig del riu, vol impedir que els migrants arribin de manera irregular travessant el curs d'aigua per un dels passos més transitats, Eagle Pass.

El jutge David Ezra, que va ser nomenat pel president Ronald Reagan (republicà, 1981-1988), ha ordenat que la barrera sigui traslladada fora del riu, en un terraplè al costat americà abans del 15 de setembre, d'aquí 8 dies.

Migrants passaven més enllà de la barrera, en construcció, a finals de juliol (Reuters/Adrees Latif)

Considera que amenaça la seguretat de la navegació, un dels arguments del govern dels Estats Units en presentar la denúncia, que apel·lava també a les "implicacions humanitàries" de la instal·lació.

En aquest sentit, Ezra escriu que no hi ha "cap mena d'evidència creïble que la barrera de boies hagi reduït significativament" la migració irregular, i afegeix que suposa una "amenaça a la vida de les persones".

De fet, des que hi ha la barrera flotant s'han trobat dos cadàvers surant a prop de les boies.

L'altre argument del govern de Biden era que podia causar tensions diplomàtiques amb Mèxic.

A més d'una barrera de boies, els migrants que travessen per Eagle Pass es troben concertines (Reuters/Adrees Latif)

Abbott, per la seva banda, acusa Biden de ser massa tou amb la seguretat fronterera i de ser responsable de l'arribada de més migrants en els últims anys.

La barrera flotant forma part de l'anomenada Operació Estrella Solitària (nom amb què també es coneix Texas), que també inclou la instal·lació de diverses línies de concertines a la riba del Río Grande.


"La batalla només ha començat"

El govern de Texas ja ha anunciat que presentarà recurs al Tribunal d'Apel·lacions del 5è Circuit, de majoria conservadora, i que, si cal, està disposat a arribar fins al Tribunal Suprem.

"La nostra batalla per defensar l'autoritat sobirana de Texas per protegir vides del caos causat per la política de fronteres obertes del president Biden només ha començat", han declarat fonts de l'oficina del governador Abbott.

El jutge considera que el mur flotant entorpeix la navegació fluvial (Reuters/Adrees Latif)

El Departament de Justícia, per la seva banda, s'ha mostrat satisfet amb aquesta primera decisió judicial.

També el govern mexicà, que diu que estarà pendent de la decisió final de la justícia nord-americana i s'ha mostrat partidari de "retirar permanentment les boies de la nostra frontera compartida" per salvaguardar els drets humans dels migrants.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansEstats Units
Anar al contingut