Palma

Un jutge ordena requisar el mòbil a dos periodistes que investigaven un cas de corrupció

La mesura d'un jutjat de Mallorca sobre el cas Cursach ha estat durament criticada per les associacions de periodistes

RedaccióActualitzat

Agents de la Policia Nacional, acompanyats de la secretària del jutjat número 12 de Palma, han requisat aquest dimarts els telèfons mòbils de dos periodistes que investiguen el cas Cursach.

Aquest cas investiga presumptes delictes vinculats a Bartomeu Cursach, conegut com "el rei de la nit".

La policia s'ha presentat a les redaccions del "Diario de Mallorca" i d'Europa Press a les Balears amb una autorització judicial per endur-se els telèfons mòbils dels periodistes i tota la documentació que pogués estar relacionada amb el cas. Ho han fet a partir d'una interlocutòria del jutge Miquel Florit.

A Europa Press els agents han impedit a la periodista que demanés assessorament als serveis jurídics de l'empresa, i s'han acabat enduent el seu mòbil, el seu portàtil i un ordinador de sobretaula.

Al "Diari de Mallorca" s'han endut només el telèfon del periodista, perquè els responsables de la redacció s'han negat al fet que s'enduguessin res més.

 

 

L'ordre del jutge del 12 està motivada per una denúncia dels advocats de Bartomeu Cursach per la filtració que hi va haver el juliol d'un informe policial de la investigació que hi ha contra ell.

Els mitjans es querellaran

"Diario de Mallorca" presentarà una querella als jutjats, en espera d'altres accions judicials, com podria ser la petició que es retorni el mòbil al periodista.

Europa Pres també ha informat que aquest dijous presentarà al Tribunal Superior de Justícia de les Balears una querella contra el jutge que va ordenar l'acció dels agents. Ho farà pels presumptes delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat de domicili i contra l'exercici del dret al secret professional del periodista.

Cas Cursach

Aquest informe, filtrat en exclusiva per Europa Press, acusava Cursach d'haver defraudat 51 milions d'euros a Hisenda i 14 milions a la Seguretat Social. El jutjat vol saber l'origen de la filtració, i la fiscalia ha donat suport a la mesura judicial.

El cas Cursach investiga les trames delictives relacionades amb Bartomeu Cursach, considerat el gran magnat de l'oci nocturn a Mallorca, que inclouen orgies amb prostitutes i drogues amb polítics presumptament implicats.

 

 

Cursach està en llibertat des de l'abril, després d'haver passat 13 mesos en presó preventiva i d'haver pagat un milió d'euros de fiança.

Notícia relacionada: Detalls esfereïdors del "modus operandi" de Cursach, el magnat de la nit mallorquina detingut

 

Vulneració del secret professional

L'ordre del jutge autoritzava la policia a copiar tota la informació del correu electrònic i les xarxes socials de mòbils i ordinadors per buscar l'origen de la filtració i identificar les fonts dels periodistes.

Aquesta mesura judicial ha estat durament criticada per associacions de periodistes d'arreu d'Espanya, que han considerat que vulnera preceptes constitucionals com el secret professional i la protecció de les fonts periodístiques.

Són organitzacions com la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació, PDLI, o l'Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics, Acijur.

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya, la FAPE, ha recordat que el secret professional és un dret dels periodistes fonamental per a la llibertat de premsa:

"La jurisprudència sosté que la llibertat d'informació legitima l'actuació dels mitjans i dels seus periodistes, i alhora fa prevaldre el dret a les llibertats d'expressió i d'informació sobre altres drets quan la notícia qüestionada és veraç, es refereix a assumptes d'interès general o de rellevància pública i està degudament contrastada."

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, i altres associacions i col·legis periodístics, han qualificat la decisió judicial de "l'atemptat més gran a la llibertat de premsa".

Uns 200 periodistes de tot l'Estat s'han queixat en un escrit a la Fiscalia General. La de Balears va donar suport als escorcolls.

ARXIVAT A:
JudicialMitjans de comunicacióLlibertat de premsaCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut