Amado Ardid (dreta) a la sortida de la Ciutat de la Justícia, aquest dimecres (3Cat)

Un jesuïta, a judici per agressió sexual a dues alumnes de 6 i 9 anys entre els anys 2000 i 2002

Amado Ardid, que treballava al Col·legi Casp de Barcelona, pot ser el primer jesuïta jutjat a Catalunya des de l'any 1992 per un cas de pederàstia en l'entorn escolar
Redacció
TEMA:
Pederàstia

El jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona ha enviat a judici el jesuïta Amado Ardid, de 78 anys, per un delicte d'agressió sexual a dues alumnes de 6 i 9 anys. L'acusat és un dels 14 noms que els Jesuïtes van fer públics després de la investigació interna que van encarregar per esclarir l'abast dels casos de pederàstia dins la institució.

En total, sis víctimes van denunciar que Ardid les havia agredit sexualment aprofitant les revisions mèdiques a la infermeria del Col·legi Casp de Barcelona, on treballava. Els fets van passar entre l'any 2000 i 2002.

Dels sis casos que van denunciar, quatre ja han prescrit i només dos han tirat endavant.

Aquest dimecres, el jutge ha citat a la Ciutat de la Justícia l'acusat per comunicar-li que l'envia a judici per agressió sexual a menors. Ardid encara podria recórrer contra la decisió, però en poques ocasions prosperen aquest tipus de recursos.

En cas de confirmar-se el procés judicial contra ell, es tractaria del primer judici per un cas de pederàstia a l'escola contra un jesuïta a Catalunya des de l'any 1992. Això és perquè, en la majoria de casos, els acusats han mort o els fets han prescrit.

Segons fonts consultades per TV3, el judici podria celebrar-se a principis del 2025.

Ardid ha negat les acusacions i assegura que seguia el protocol establert pel centre.
 

Els Jesuïtes admeten una "cultura de silenci"

A finals de juliol, l'ordre dels Jesuïtes van comunicar els resultats d'un informe encarregat al bufet d'advocats Roca i Junyent per tal d'aportar llum als casos de pederàstia i abusos dins la institució des de l'any 1948.

En el document, es van identificar 44 abusadors i 145 víctimes a Catalunya. També es van fer públics els noms de 14 abusadors sexuals de menors dins la institució.

Els Jesuïtes van admetre que durant dècades hi va haver una "cultura del silenci" que va tapar els fets i van assenyalar una clara omissió del dret d'ajuda a les víctimes.

D'entre aquests casos destapats, destaquen el del jesuïta Lluís Tó, contra qui es van presentar 25 denúncies per abusos entre el 1968 i el 1992; el de Francesc Peris, amb 22 acusacions per fets comesos entre el 1972 i el 2004; i el d'Emilio Benedetti, contra qui pesen 14 denúncies.

Després de ser condemnat el 1992, Tó va continuar abusant de menors a Bolívia, on l'havien destinat.

Arran del documental "La fugida", una coproducció de 3Cat amb El Periódico i Ottokar que explica la investigació sobre els abusos sexuals a menors, van emergir sis víctimes més amb voluntat de parlar.

 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut