Conreus i bosc cremat als peus del Canigó

Estabilitzat l'incendi del Canigó amb el perill de possibles revifades per la tramuntana

El foc, que es preveu controlar en les pròximes hores, ha cremat 280 hectàrees, tot i que el perímetre arriba a les 400 hectàrees

RedaccióActualitzat

Els encarregats de les tasques d'extinció de l'incendi forestal que des d'aquest dijous ha cremat als peus del Canigó (Catalunya Nord) continuen molt pendents de la tramuntana. Segons els Bombers, a hores d'ara no hi ha flames, però el vent segueix bufant, amb ratxes que han arribat als 80 km/h.

Durant la nit hi han treballat 800 efectius per estabilitzar l'incendi, que es preveu que es podrà controlar en les pròximes hores. El foc ha cremat 280 hectàrees, tot i que el perímetre arriba a les 400, segons han informat els Bombers dels Pirineus Orientals. 

Aquest divendres el foc no crema i, al migdia, s'han reduït de 500 a 350 els efectius que es mantenen a la zona, amb el suport de tres helicòpters bombarders, per evitar que revifin els punts calents amb el vent, que juntament amb la sequera fa que hi hagi molt de perill.

També es compta amb el reforç d'unitats militars de Marsella per acabar de controlar de tot el foc en les pròximes hores, si la tramuntana ho permet.

L'alcalde adjunt de Cameles, un dels municipis afectats pel foc, apunta la hipòtesi que la caiguda d'una línia elèctrica hauria estat la causa de l'incendi. Per la seva banda, els bombers recomanen prudència mentre els gendarmes encara investiguen.

Gran mobilització d'efectius

Les flames han afectat els municipis de Cameles, Castellnou dels Aspres, Montoriol, Queixàs i Tuïr, a pocs quilòmetres de la serra del Canigó i a uns vint de la frontera. També s'han evacuat 80 persones de tres municipis diferents. 

De moment, les persones evacuades han tornat a casa, excepte 40 veïns dels masos aïllats de Castellnou, ja que no hi ha llum. Tot i que a alguns les flames els han arribat a les portes, s'ha pogut salvar els 15 masos que hi ha a la zona evitant que es cremés cap habitatge, tret d'un que ha quedat parcialment afectat i on també s'han calcinat dos vehicles -- un cotxe i una caravana--, segons el comunicat del prefecte dels Pirineus Orientals. 

Les flames han arribat a les portes d'un mas que s'ha salvat (3Cat)

Aquest dijous, des que es va declarar el foc a les tres de la tarda, es van mobilitzar una vintena de mitjans aeris a la zona, inclosos set avions cisterna, així com efectius de la Gendarmeria, a més dels més de 900 bombers desplaçats sobre el terreny.

A més, la Regió d'Emergències de Girona (REG) del Departament d'Interior ha enviat quatre camions i un vehicle lleuger amb comandament per col·laborar en l'extinció de l'incendi.
 

Cinc bombers ferits

La prefectura dels Pirineus Orientals ha informat que cinc bombers ha resultat ferits lleus tot i que ja han rebut l'alta, entre els quals hi ha els dos que han traslladat a l'hospital de Perpinyà, com deia el diari L'Indépendant. Segons el mateix diari, almenys una casa ha quedat destruïda pel foc.

El fort vent que va bufar dijous, de fins a 80 km/h, va dificultar les tasques d'extinció i va fer que el foc avancés de pressa cap al municipi de Montoriol.

L'incendi, vist des de la càmera de Perpinyà dijous al vespre (3Cat)

L'incendi va obligar a tallar diferents carreteres de la zona i va provocar una gran columna de fum que aquest dijous era ben visible des de molts punts de l'Alt Empordà.

ARXIVAT A:
IncendisCatalunya Nord
Anar al contingut