Una imatge del foc de cabacés aquesta matinada a punta de sol (Bombers)

Els bombers esperen estabilitzar avui els dos incendis del Priorat

Porrera s'ha hagut de confinar per un incendi que, com el de Cabacés, hauria començat en una línia elèctrica, segons els Agents Rurals
Ferran Vila Cabanas/Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
Bombers

Actualització de la notícia: Optimisme en els incendis del Priorat: estabilitzat el de Porrera i gairebé perimetrat el de Cabacés

Continuen cremant els dos incendis del Priorat, que amenacen el Parc Natural del Montsant, a Cabacés i Porrera que els bombers, més optimistes que ahir, esperen poder estabilitzar durant aquest divendres.

Durant la nit, hi han treballat una seixantena de dotacions i 191 efectius dels bombers, als que s'han afegit amb la llum de dia, sis mitjans aeris que dijous no van poder actuar a causa del fort vent.

 La situació és diferent respecte a la mitjanit passada, ja que les ratxes de vent han afluixat i ha pujat la humitat a la zona. Això ha permès als bombers aturar l'avenç de les flames cap a la serra del Montsant.

S'espera que el vent continuï a la baixa durant el dia, cosa que fa ser més optimistes els bombers en aquest foc que té un potencial de 6.000 hectàrees, i que comparaven aquest incendi amb el de l'any 1982 que va cremar mitja serra del Montsant. El cap d'intervenció dels Bombers de la Generalitat, Ricard Expósito, ha dit a TV3 que espera que durant aquest divendres el foc de Cabacés es pugui donar per estabilitzat. 

"S'ha aconseguit el confinament del foc a gran part de perímetre, que només queden 2,5 quilòmetres per perimetrar-lo del tot. Hem aconseguit confinar l'incendi en una superfícies de 107 hectàrees, 27 més respecte ahir a la nit. Sóm optimistes de poder donar per estabilitzat aquest incendi durant la jornada."

També s'espera que, després del vol de reconeixement del matí, es doni per estabilitzat el foc de Porrera on el vent bufa menys, ha dit. 

A Cabacés ha explicat que no es disminuiran els recursos, ans al contrari, s'hi dedicaran més efectius per fer tasques de remat i evitar revifades per tal que durant el dia es pugui donar el foc per estabilitzat, ha afegit Expósito.

Una línia elèctrica possible causa del foc

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que tant un foc com l'altre haurien començat en línies elèctriques. Sobre això, Endesa explica que encara no ha pogut accedir a la zona per comprovar la situació, però apunta la possibilitat que el fort vent dels últims dies pugui "haver malmès alguna infraestructura elèctrica".

Cap a les 10 del vespre s'ha aixecat l'ordre de confinament que els Bombers havien emès per protegir el nucli urbà de Porrera i els seus voltants en el moment que el flanc dret de l'incendi s'ha obert i ha avançat ràpidament en direcció al municipi. A Cabacés, les tasques d'extinció han prioritzat el flanc esquerre i la cua.

Entre els dos incendis hi ha una distància de 9,5 quilòmetres i han començat amb una hora de diferència.

El perill de la sequera i el vent

Els dos incendis es van declarar dijous al Priorat, a Cabacés i a Porrera, una zona molt afectada des de fa mesos per la sequera i on bufa un fort vent.

"No som optimistes de cara a la nit. El vent es reforçarà encara més", explicava dijous al vespre el cap d'intervenció i cap de la Regió d'Emergències de Tarragona, Ricard Expósito, que va advertir que les pròximes hores seran difícils:

"De cara a la nit serà complicat treballar perquè el perímetre no és definit: els focus secundaris generen situacions de perill."

El fort vent dificulta les tasques d'extinció (Agents Rurals)

Pel que fa a Porrera, el responsable de l'operatiu explicava que eren més optimistes i donaven per fet que les flames no afectarien el nucli.

A Cabacés, fins aquest dijous al vespre, hi havia 80 hectàrees afectades, i a Porrera, 20, segons els Bombers, que advertien que tots dos incendis continuaven actius i amb capacitat de créixer.

La consellera Núria Parlon, que va arribar al centre de comandament una mica abans de les onze de la nit, deia a TV3 que aquest divendres se sol·licitaran reforços aeris.

Tot i això, reiterava el pessimisme malgrat els intents de salvar la serra. "S'espera que el vent bufi fort fins dissabte", ha apuntat Parlon.

Els incendis han començat a contravent, i un cop han agafat la direcció del mestral que bufa a la zona han pujat d'intensitat. 

Les tasques per esbrinar l'origen de l'incendi de Porrera (Agents Rurals)

Carreteres tallades i tall de subministrament elèctric

Continuen tallades la carretera T-702  entre la Vilella Baixa i Cabacés, i la TP-7403, entre Porrera i Tarroja del Priorat en direcció Tarragona . 

A més, els cossos d'emergències demanen que cap excursionista s'apropi a la zona aquest divendres.

A causa de l'incendi de Cabacés, 1.400 abonats de diversos municipis del Priorat s'han quedat sense subministrament elèctric. Cap a les deu del vespre, Protecció Civil ha informat que "la immensa majoria" han recuperat la llum, i la incidència es manté "puntualment" a Porrera.

S'han vist afectats els municipis de la Figuera, Gratallops, Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Baixa i la Vilella Alta. Endesa treballa a la zona per reparar els desperfectes i ha sol·licitat grups electrògens, per si finalment són necessaris.

Els serveis d'extinció temien que durant la nit la situació es complicarà (Bomers)(Bombers)


80 hectàrees cremades a Cabacés, segons els Bombers

En el cas de Cabacés, el foc és en una zona de cingleres i de difícil accés. S'hi han destinat 170 bombers, una seixantena de dotacions terrestres i diverses d'aèries. El perímetre del foc és de gairebé cinc quilòmetres.

Les flames cremen pins i vegetació baixa del parc natural de la serra de Montsant i l'avís ha arribat quan passaven pocs minuts de les tres del migdia.

En aquest cas, els Bombers han dictat una ordre de confinament de 17 hectàrees per protegir dos masos aïllats, Mas Baix i Mas del Roger, que els Mossos han revisat per confirmar que estan deshabitats.

L'alcalde de Cabacés, Jaume Pujals, ha reconegut a Catalunya Informació que la situació és complicada i ha explicat que la sequera que fa tres anys que dura a la zona també està provocant problemes. "No tenim aigua ni per apagar aquest gran incendi", ha denunciat.

Els veïns del poble segueixen l'evolució del foc amb preocupació. Durant la tarda d'aquest dijous, el foc ha saltat una carena pròxima al poble en diverses ocasions, però la ràpida actuació dels helicòpters ha permès mantenir-lo a ratlla.


Hores de confinament a Porrera

Quan no feia ni una hora de l'inici del primer incendi, a les 15.56, els Bombers han rebut l'avís d'un altre foc al Priorat, en aquest cas a la zona de Porrera, prop de la TP-7403.

L'afectació d'hectàrees és menor --d'unes 20 hectàrees i 2 km de perímetre-- i hi han destinat una vintena dotacions terrestres i també d'aèries

En el moment que s'ha ordenat el confinament del nucli urbà pel fum, Protecció Civil ha enviat una alerta als telèfons mòbils de la zona.

En declaracions al canal 3/24, l'alcalde de Porrera, Joan Carles Garcia, ha recordat que el poble pateix una sequera extrema:

"Venim de tres anys de sequera, totes les fonts estan exhaurides i estem a setmanes d'haver de portar camions cisterna per subministrar aigua a la població."

Per la simultaneïtat i pel potencial d'afectació dels dos focs, Protecció Civil ha activat el pla Infocat en fase de prealerta. Els Bombers han instal·lat un Centre de Comandament Avançat a la Vilella Baixa.

ARXIVAT A:
Incendis Bombers
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut