El foc amenaça el bosc de sequoies més antic del món (Reuters/Tracy Barbutes)

Un incendi al parc de Yosemite amenaça el bosc de sequoies més antic del món

El foc ha obligat a evacuar 1.600 persones i a tancar una part de la reserva natural

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Un incendi forestal amenaça el bosc de sequoies més antic del món al parc nacional de Yosemite, a l'estat nord-americà de Califòrnia. Els responsables del parc han hagut d'evacuar més de 1.600 persones de les àrees més pròximes als boscos d'aquests centenaris i mil·lenaris arbres gegants, en plena temporada turística, i tancar una part de la reserva natural.

El foc, que va començar divendres, continua actiu (Reuters)

L'evacuació afecta sobretot la població de la comunitat de Wawona i els complexos turístics de la zona, segons han informat les autoritats del Parc Natural de Yosemite. Tant les autoritats com diversos turistes han penjat a les xarxes socials imatges dels focs:

 

L'alarma la van donar divendres uns visitants que feien la popular ruta senderista de Washburn Trail, dins la zona del parc coneguda com a Mariposa Grove. Les flames ja han cremat unes 650 hectàrees de la reserva. El foc continua actiu.

Fum a l'horitzó, en la zona boscosa
La sequera i el canvi climàtic acceleren la desaparició d'aquests boscos mil·lenaris (Reuters/Alerwoldfire.org)(Reuters/Alerwoldfire.org)
El fum ha obligat a evacuar 1.600 persones (Reuters/Alerwoldfire.org)

Tot i que l'àrea més turística continua oberta, el fum i la cendra han obligat a activar una alerta sanitària i limiten la visibilitat dels principals atractius de Yosemite, que rep més de quatre milions de visitants l'any.Encara no se saben les causes de l'incendi, i els bombers asseguren que, de moment, ningú ha resultat ferit.

El fum ha obligat a activar l'alerta sanitària a la zona (AFP)

Els bombers han penjat un vídeo on mostren com remullen la zona on viu la sequoia gegant Grizzly, la segona més gran del parc.

 

Els bombers remullen els arbres mil·lenaris per protegir-los (Reuters/US National Park Service)

Les sequoies mil·lenàries, cada cop més amenaçades

La sequera i el canvi climàtic estan accelerant la destrucció dels boscos de sequoies, que havien coexistit durant mil·lennis amb els incendis forestals provocats per llamps.

Els experts apunten que el canvi climàtic i l'estrès hídric els està fent més vulnerables als focs. Es calcula que el 85% de les sequoies gegants es van cremar en sis grans incendis forestals que van afectar Califòrnia entre el 2015 i el 2021.

L'estiu passat, desenes d'incendis van devastar Califòrnia durant setmanes, alimentats justament per l'extrema sequera a l'oest dels Estats Units i temperatures superiors als 50 graus. 

Imatges d'arxiu de visitants mirant les vistes a la vall de Yosemite
El parc, reserva natural, rep més de 4 milions de visites l'any (Reuters/US National Park Service)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIncendisCrisi climàtica
Anar al contingut