Els paquets amb material pirotècnic es van enviar des de bústies sense càmera de seguretat
Les cartes amb material pirotècnic es van enviar des de bústies sense càmera de seguretat

Un grup supremacista rus hauria enviat les cartes bomba a La Moncloa, Defensa i ambaixades

Citant funcionaris nord-americans, el New York Times diu que haurien enviat les cartes per ordre de l'espionatge militar de Rússia

RedaccióActualitzat

Les cartes bomba que van rebre l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid i La Moncloa a finals de novembre les haurien enviat membres del Moviment Imperial Rus, el MIR, un grup supremacista blanc de Rússia.

Ho afirma aquest dilluns el diari nord-americà The New York Times, NYT, que cita com a fonts a funcionaris nord-americans i europeus sense identificar, i que afegeix que el MIR té lligams amb l'espionatge rus.

En concret, les fonts suggereixen que l'ordre d'enviar les cartes hauria sortit del servei d'espionatge militar de Rússia, el Departament Central d'Intel·ligència, GRU en rus:

"Funcionaris nord-americans i europeus creuen que els oficials d'intel·ligència militar russos van dirigir als associats d'un grup militant de la supremacia blanca amb seu a Rússia per dur a terme una campanya de cartes bomba a Espanya."

 

6 cartes amb material pirotècnic

En total van ser 6 les cartes amb material pirotècnic enviades des d'Espanya mateix, la primera de les quals va ferir lleument un treballador de l'ambaixada ucraïnesa a Madrid.

Les altres cinc es van rebre a La Moncloa, al Ministeri de Defensa, a l'ambaixada dels EUA, a l'empresa d'armament Instalaza de Saragossa, i a la base de Torrejón de Ardoz.

Totes van ser destruïdes menys aquesta última, que va ser desactivada i hauria estat la que hauria permès portar a terme la investigació que ara ha revelat el diari nord-americà.

Policies a la zona acordonada per la carta bomba a l'ambaixada dels Estats Units, a Madrid
Policies a la zona acordonada per la carta bomba a l'ambaixada dels Estats Units, l'1 de desembre a Madrid (CCMA)

Presència prèvia del MIR a Espanya

Segons les fonts del NYT, seguint la pista d'aquesta carta, els investigadors haurien pogut identificar diverses persones relacionades amb el MIR com les autores de l'enviament.

També haurien detectat des de fa anys les visites de dirigents d'aquesta organització a Espanya, als quals la policia hauria fet un seguiment dels vincles que tenen amb organitzacions espanyoles d'ultradreta.

Però el govern espanyol no ha volgut fer cap comentari, al·legant que la investigació judicial encara està en marxa.

Bandera del Moviment Imperial Rus (Wikipedia)

Una branca militar present al Donbass des del 2014

Fundat el 2002 a Sant Petersburg, el Moviment Imperial Rus és una organització de supremacistes blancs, ultranacionalistes i antisemites russos, i des del 2008 té una branca militar, la Legió Imperial.

Se li atribueix força protagonisme al Donbass des del 2014, on hauria enviat paramilitars durant anys per donar suport als prorussos de la regió contra l'exèrcit ucraïnès.

Malgrat que públicament el MIR ha criticat Vladímir Putin per poc contundent a Ucraïna i per corrupte, és tolerat pel govern d'aquest perquè no actua militarment dins del territori de Rússia.

Les cartes poden ser "un advertiment"

En canvi el 2020 els Estats Units van incloure el MIR en la llista d'organitzacions terroristes, i el NYT ha entrevistat alguns dels responsables que ho van decidir.

En concret, Fiona Hill, directora per Europa i Rússia del Consell de Seguretat Nacional de l'administració Trump, els ha explicat que organitzacions com el MIR acostumen a fer la feina bruta:

"La majoria d'aquest tipus d'organitzacions estan, per descomptat, vinculades a la intel·ligència russa, ja sigui el GRU o el FSB (el Servei Federal de Seguretat, la CIA russa)."

Per la seva banda Nathan Sales, coordinador antiterrorista del Departament d'Estat en època de Trump, ha dit que l'enviament de les cartes sembla "un advertiment":

"És Rússia que envia un senyal que està disposada a utilitzar organitzacions terroristes per atacar Occident per darrere."

Pel que fa al GRU, les fonts consultades pel NYT atribueixen a una de les seves unitats, la 29155, la caiguda d'un avió civil de Malàisia a Ucraïna el 2014 i també les interferències a les eleccions presidencials del 2016 als EUA.

 

 

 

Anar al contingut