El parc nacional de Jasper rep 2,5 milions de turistes l'any
Jasper i el parc natural on està ubicat rep 2,5 milions de turistes l'any (Parc Nacional de Jasper)

Un gran incendi devora la ciutat turística de Jasper, al Canadà: "És el pitjor malson"

Les flames, que han arribat als 100 metres d'alçada, cremen sense control i han obligat a evacuar 25.000 persones

RedaccióActualitzat

Un incendi forestal de grans dimensions ha devastat la ciutat canadenca de Jasper i milers d'hectàrees del parc natural on està situada, a l'estat d'Alberta.

Centenars de bombers estan lluitant contra les flames per intentar salvar els edificis que queden d'aquesta localitat turística. 

El parc natural de Jasper, a l'oest del Canadà, és el més gran del país i rep cada any uns 2,5 milions de visitants, atrets per les seves muntanyes, glaceres, llacs i cascades.

Més de 25.000 evacuats i la meitat d'edificis arrasats 

Segons fonts oficials, dilluns el foc va obligar a evacuar deu mil residents a la ciutat i quinze mil turistes. 

Les autoritats calculen que les flames haurien arrasat la meitat dels edificis de la localitat. L'alcalde de Jasper, Richard Ireland, ha valorat l'abast de la destrucció com a "indescriptible i incomprensible".

Els vídeos i fotos que arriben de la localitat mostren un paisatge absolutament desolat, amb edificis sencers cremats, tot cobert de cendra, i amb desenes de cotxes convertits en ferralla al mig dels carrers.


"Estem destrossats", va declarar Pattie Pavlov, veïna de la ciutat, que dilluns a la nit va haver de conduir durant hores per escapar de l'incendi i refugiar-se a més de 500 quilòmetres, a casa d'uns amics.

"Molta gent se sent molt impotent. No hi ha res que puguem fer, a banda de veure les imatges."

El foc de Jasper va ser provocat per un llamp dilluns passat i atiat després pel fort vent. Les flames han arribat als 100 metres d'alçada. La primera ministra d'Alberta, Danielle Smith, ha parlat d'un sentiment de temor "aclaparador":

"S'han perdut cases i negocis per un incendi que la gent ja ha batejat com el mur de flames. No es pot negar que aquest és el pitjor malson per a una comunitat. Pels habitants de Jasper i els desplaçats lluny de casa que veuen les imatges de la seva ciutat per televisió o per internet, el sentiment de pèrdua i de temor ha de ser aclaparador."

El foc va ser provocat per un llamp dilluns passat (Donald Schroll)

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha mobilitzat l'exèrcit i tots els organismes federals per fer front a l'incendi. També ha anunciat l'arribada de 400 bombers procedents d'Austràlia, Nova Zelanda, Mèxic i Sud-àfrica per col·laborar en les feines d'extinció.

A l'estat canadenc d'Alberta hi ha 176 incendis forestals actius, més de la meitat dels quals fora de control. A la veïna Columbia Britànica hi ha 423 incendis cremant i s'han emès desenes d'ordres d'evacuació. 

 

ARXIVAT A:
CanadàIncendis
Anar al contingut