Un gimnàs on l'exercici es converteix en electricitat

Una empresa nord-americana fabrica cintes de caminar i bicicletes estàtiques que generen energia elèctrica
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Energia

Les màquines impulsades amb electricitat o combustibles fòssils han estalviat molt d'esforç físic als humans, que en molts casos ens veiem obligats a fer exercici per compensar el sedentarisme.

La paradoxa és que sovint aquest exercici es fa als gimnasos amb màquines que també exigeixen energia per funcionar.

Però una empresa nord-americana fabrica des de fa uns quants anys aparells de gimnàs que no només no gasten energia, sinó que en produeixen.


Màquines de tracció "animal"

De fet, les màquines, com per exemple les cintes de caminar, no produeixen aquesta energia soles, sinó que la produeix l'exercici físic que hi fan els usuaris que les utilitzen.

Per fer-ho, estan equipades amb frens electromagnètics i mecànics que converteixen l'esforç humà en energia, com si fossin centrals elèctriques en miniatura.

Un gimnàs de Sacramento, a Califòrnia, és client d'aquesta empresa, i això li permet promocionar-se com a establiment "ecològic".

El cert és que l'electricitat produïda d'aquesta manera no el converteix en energèticament autosuficient, però l'ajuda a reduir una mica la factura elèctrica.


Els clients ho valoren

I encara més important per al negoci: atrau clientela que busca reduir la seva petjada ecològica. És el cas de Nicole McCabe, de 24 anys:

"És important per a mi que hi hagi consciència sobre el medi ambient, per la qual cosa combinar l'exercici, que és bo per a mi, amb el medi ambient és potser una de les millors idees que qualsevol pot arribar a tenir."

El propietari d'aquest gimnàs, l'exmarine José Antonio Avina, assegura que li agradaria que l'establiment fos un productor net d'electricitat:

"Voldria que els gimnasos poguessin alimentar una illa de cases, produir prou energia per a les seves pròpies necessitats i a més tenir prou superàvit per vendre-la. M'agradaria poder-ho fer."


Això encara és una utopia, perquè el consum energètic per càpita al món occidental és molt alt.

Però potser l'emergència climàtica forçarà que aquest consum baixi dràsticament, i també que aquest gimnàs que ara és una curiositat, es converteixi en model a seguir, i no només per fer exercici.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Energia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut