La Genevieve amb en Zebby als braços
La Genevieve considera en Zebby el seu heroi (Press Association/Cats Protection)

Un gat autodidacte, l'inusual ajudant de la seva mestressa, sorda: "És el meu heroi"

En Zebby l'alerta quan sona el telèfon, piquen a la porta o se sent fressa a la nit, i això li ha valgut el premi Gat Nacional de l'Any 2023, que concedeix una protectora britànica

"No em puc imaginar la vida sense en Zebby", explica la Genevieve, una dona anglesa que és sorda i que té com a mascota aquest gat que ha demostrat que és excepcional. Sense haver rebut un entrenament formal, en Zebby ajuda la seva mestressa, alertant-la dels sons que se senten per casa. Una proesa que li ha valgut el reconeixement com a Gat Nacional de l'Any 2023 en els premis que organitza anualment la protectora Cats Protection. 

La Genevieve, de 66 anys, explica com l'ajuda el felí: 

"Sense l'audiòfon, no puc sentir res, però ara tinc el Zebby per ajudar-me. Se m'acosta i em fa un copet quan sona el telèfon, llavors jo em poso l'audiòfon i l'altaveu per agafar la trucada. A la nit, si se sent algun soroll inusual, em toca el cap per despertar-me i fer-m'ho saber. Si algú pica a la porta, se'm posa davant i es passeja fins que capto el missatge." 

La mestressa destaca que el cas de la seva mascota demostra al món "que els gats poden ser molt intuïtius i quin efecte positiu poden tenir en la vida de la gent".

Per ella, el premi és un honor. "Estic en un núvol per aquest reconeixement. Viure sola i amb sordesa podria fer que em sentís molt sola, però no és així si tinc en Zebby al costat. És el meu heroi", afirma. 

En aquest vídeo explica com l'ha ajudat a dormir tranquil·la després d'haver estat víctima d'un robatori a casa durant la nit: 


El correu i les sabatilles, entre les altres habilitats d'en Zebby

Segons aquesta veïna de Chesterfield, a Derbushire, al nord d'Anglaterra, altres habilitats d'en Zebby són recollir el correu de l'estora i agafar-lo amb la boca abans de deixar-lo caure al dormitori, o portar-li les sabatilles si són fora de lloc. "En Zebby és molt especial, no he conegut un gat com ell. Li encanta estar prop de mi, sigui on sigui, no es queda enrere. Tenim un vincle molt estret i no podria viure sense ell", afirma. 

En Zebyy, ajagut en una estora
En Zebby, ajagut en una estora (Press Association/Cats Protection)

 

En Zebby s'ha imposat a milers de gats en el concurs, en el qual primer ha guanyat la categoria Family Fur-ever, que distingeix els felins que completen una família i que es va decidir en una votació pública.

El premi de Gat de l'Any li ha concedit un jurat format per personalitats diverses i veterinaris experts. A banda del trofeu, s'ha endut un val per valor de 200 lliures per gastar en una botiga de mascotes.

L'organitzadora del concurs ha destacat que de seguida van veure el potencial que tenia en Zebby. "La seva devoció per la Genevieve i la seva història subratlla el vincle poderós que hi ha entre les persones i els seus gats. És un exemple brillant de l'alegria i el confort que pot comportar un gat". 
 

Premiada també una gata que va ajudar una diabètica inconscient

Entre els guanyadors del concurs també hi ha la Willow, una gata que va ajudar la seva mestressa, l'Amanda, quan va quedar inconscient per la diabetis. L'animal va anar a buscar el seu amo, marit de l'Amanda, i, mossegant-li la cama i movent-se frenèticament, va aconseguir fer-lo pujar fins a l'habitació per ensenyar-li que la seva parella havia tingut una baixada de sucre important. Això va permetre alertar els serveis d'emergències i salvar-li la vida. 

Cats Protection és la principal protectora d'aquests animals al Regne Unit i compta amb més 30 centres d'adopció i 10.000 voluntaris.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
Anar al contingut