El govern danès vol fer més difícil l'accés al tabac als més joves

Un futur lliure de fum: Dinamarca prohibirà vendre tabac als nascuts a partir del 2010

Actualment ja no es pot vendre a menors de 18 anys, però el govern danès aspira que les generacions més joves no tinguin cap contacte amb la nicotina
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Salut

Dinamarca vol que la generació nascuda el 2010 sigui la primera lliure de nicotina al país. El govern danès s'ha plantejat combatre el tabaquisme endurint l'accés als cigarrets i vapejadors, segons ha anunciat el ministre de Salut, Magnus Heunicke:

"Si és necessari, estem preparats per prohibir-ne la venda a aquesta generació [nascuts el 2010] elevant gradualment l'edat mínima per poder-ne comprar."

En l'actualitat, la llei danesa prohibeix la venda de tabac o cigarrets electròniques als menors de 18 anys. Malgrat aquesta política, es calcula que el 31% dels joves entre 15 i 29 anys fuma.

La mesura forma part d'una reforma sanitària ambiciosa que ha anunciat el ministre de Salut.

El ministre ha situat el tabaquisme i el consum d'alcohol com dos dels aspectes a millorar:

"Estem marcant una direcció nova i més ambiciosa per a la prevenció i la salut pública, especialment per als nostres infants i joves. I prenem una posició ferma contra la desigualtat en salut perquè sabem que el tabaquisme i l'alcohol són les principals causes de la desigualtat en els anys de vida."

Henicke, socialdemòcrata, ha remarcat que l'objectiu és que cap persona a partir del 2010 comenci a fumar o faci servir altres productes de nicotina. "El govern té una visió clara d'un futur 100% lliure de nicotina", ha afirmat.

Per aconseguir-ho, s'ha compromès a parlar amb els altres partits, la UE i actors importants i a destinar-hi recursos. "Les generacions sense nicotina a partir del 2010 seran una fita històrica pel que fa a la prevenció de malalties i la mort", ha remarcat.

Actualment, 3 de cada 10 danesos entre 15 i 29 anys fuma (Pexels)

Als països del nord d'Europa, Dinamarca és el que registra més consum d'alcohol i tabac entre els adolescents de 15 i 16 anys, segons l'informe del govern.

En el cas de l'alcohol, els joves danesos són dels que més alcohol beuen a Europa i el govern proposa elevar de 16 a 18 anys l'edat mínima per comprar beguda que contingui menys d'un 16,5% d'alcohol.

El ministre defensa que cal "canviar la cultura de l'alcohol" amb un pla de suport a les comunitats juvenils i més controls de la venda il·legal.

Seguint l'exemple de Nova Zelanda

Nova Zelanda ha plantejat una mesura similar en el cas del tabaquisme, que aplicaria a partir del 2026. Vol prohibir de per vida la venda de tabac als nascuts a partir del 2008, anant-ne augmentat l'edat mínima per poder-ne comprar.

L'Organització Mundial de la Salut ha aplaudit el gest "valent" de Dinamarca i ha expressat el desig de treballar conjuntament per crear "generacions lliures de tabac" a partir d'ara:

A Dinamarca, segons el ministre de Salut, el tabaquisme és la principal causa de càncer i provoca 13.600 morts a l'any.  

 

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut