Londres

Un estudi de l'Organització Mundial de la Salut relaciona l'ús prolongat del mòbils amb el càncer

Una investigació internacional supervisada per l'Organització Mundial de la Salut posarà de manifest que l'ús excessiu dels telèfons mòbils pot tenir relació amb el desenvolupament a llarg termini de diversos tipus de tumors cerebrals. Tot i que l'estudi, que ha durat una dècada i ha costat prop de 22 milions d'euros, no es farà públic fins a finals d'any. El diari britànic "The daily Telegraph" ha avançat algunes de les seves conclusions. La coordinadora del projecte, la professora del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental de Barcelona Elisabeth Cardis, defensa que s'han d'extremar les precaucions, sobretot pel que fa a l'ús dels mòbils entre els nens.

Actualitzat
El projecte internacional Interphone, supervisat per l'Organització Mundial de la Salut, ha analitzat si l'exposició a telèfons mòbils està relacionada amb tres tipus de tumors cerebrals i un tipus de tumor de la glàndula salival. S'han portat a terme estudis a 13 països i s'han entrevistat unes 12.800 persones entre els anys 2000 i 2004.

Segons avança el diari britànic" The Daily Telegraph", la investigació aporta proves que demostren que les persones que abusen del mòbil s'arrisquen a desenvolupar tumors cerebrals a llarg termini, fet que diferencia aquest projecte d'altres realitzats anteriorment que no podien demostrar els efectes sobre la salut dels mòbils, en ser utilitzats en un termini massa curt. 

El diari diu, per exemple, que sis dels vuit estudis han trobat un increment en el risc de patir glioma -el tumor cerebral més comú- i un d'aquests estudis ha trobat un augment del 39%; mentre que dos de set de les recerques han informat sobre un risc més elevat de tenir un neurinoma de l'acústic (un tumor benigne) després d'haver utilitzat durant deu anys el mòbil.

La coordinadora de la investigació, la professora del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental de Barcelona Elisabeth Cardis, afirma que, a falta dels resultats definitius sobre un possible efecte de les radiacions per radiofreqüència, prendre precaucions és important. Cardis es mostra a favor de restringir l'ús dels mòbils entre els nens i aposta per l'ús de mitjans que redueixin la nostra exposició als mòbils, fent-los servir de forma moderada o utilitzant el mans lliures.
Anar al contingut