Els triangles es deixaran de fer servir el 2026 (ACN/Laura Busquets)

Un dispositiu lluminós substituirà el triangle de senyalització de vehicles avariats

El nou senyal es col·locarà en el punt més elevat del vehicle i comunicarà el geoposicionament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trànsit

El nou senyal d'avís de perill serà un llum de color groc que es posarà a la part més alta del vehicle immobilitzat i substituirà els dos triangles de presenyalització que es col·loquen uns metres al davant i al darrere de l'automòbil.

El canvi l'ha aprovat el Consell de Ministres amb un reial decret aquest dimarts, però no serà obligatori fins a l'1 de gener del 2026. Fins aleshores podran conviure els dos sistemes d'alerta.

El nou senyal lluminós ha de garantir la màxima visibilitat i comunicarà l'activació, desactivació i geoposicionament al Punt d'Accés Nacional de Trànsit i Mobilitat.

El que es vol és aconseguir més seguretat, ja que la col·locació dels triangles suposa haver de sortir del vehicle. Entre el 2018 i el 2020 van morir 42 persones en vies interurbanes després d'haver baixat del vehicle.

El decret també crea el senyal V-27, un triangle virtual que s'activarà en el sistema "a bord" del vehicle per advertir de la presència d'un perill pròxim. La incorporació d'aquest senyal serà voluntària i només per a vehicles connectats per mitjans telemàtics.

El decret regula també els serveis d'auxili a les vies públiques per tal de garantir la seguretat del sector. Cada dia 11.000 vehicles fan nombroses operacions d'ajuda i rescat, algunes amb un alt grau de perillositat. El govern ha recollit les demandes del sector, en què des del 2017 han mort 18 operaris a la carretera.


Reforma del carnet per punts

A banda, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un projecte de llei per reformar el sistema del carnet de conduir per punts. Entre les novetats principals, aquesta nova llei preveu l'enduriment en les sancions per conductes temeràries al volant com ara l'ús del mòbil mentre es condueix.

Fer servir el telèfon mòbil durant la conducció pot costar fins a sis punts. També es castigarà amb més contundència el mal ús del cinturó de seguretat, el casc o els sistemes de retenció infantil. Tampoc es podrà superar el límit de velocitat a l'hora de fer un avançament.

ARXIVAT A:
Trànsit Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut