El diputat de Vox Carlos Flores Juberías
El diputat de Vox Carlos Flores Juberías

Un diputat de Vox condemnat per maltractament, finalista d'un concurs d'igualtat a València

Compromís i el Partit Socialista demanen que no es publiqui el relat de Carlos Flores Juberías, com es preveu al premi Beatriu Civera de l'Ajuntament

RedaccióActualitzat

El finalista d'un premi sobre igualtat convocat per l'Ajuntament de València ha estat un relat del diputat de Vox Carlos Flores Juberías, condemnat el 2002 per violència psíquica habitual, coaccions, injúries i vexacions contra la seva exparella. Segons les bases, l'Ajuntament el publicarà dins d'un recull dels millors textos del premi Beatriu Civera de relats que destaquin valors com "la superació dels estereotips assignats a les dones i el seu empoderament".

El grup de Compromís ha denunciat aquest reconeixement, mentre el consistori ha justificat que el text es va presentar sota pseudònim i que, per tant, no sabien qui era l'autor.

Tant Compromís com l'altre grup de l'oposició municipal, el PSPV, han demanat a l'alcaldessa, María José Catalá, del PP, que no publiquin l'escrit del que va ser cap de llista a la Generalitat valenciana per Vox, partit que és soci de govern a l'Ajuntament.

Després de tot l'enrenou aixecat amb aquest cas, l'alcaldessa ha optat per suspendre l'acte d'entrega de premis i finalistes, a l'espera d'un informe de l'assessoria jurídica sobre la possibilitat de no publicar la peça presentada per Flores Juberías. L'informe s'ha de pronunciar sobre les bases i el procediment establert.


Indignació política i feminista

"Moltes dones que han patit la violència masclista es poden sentir humiliades amb aquest premi", ha dit el diputat de Compromís Joan Baldoví, que ha lamentat que "València torni a ser capital estatal de la vergonya".


"Eren plenament coneixedors que aquest senyor s'havia presentat" i "és molt curiós que, encara que ho sabien, han mantingut silenci fins que hem donat l'avís d'alerta", ha dit la portaveu municipal de Compromís, Papi Robles.

Segons la portaveu de Compromís, és "la típica actitud d'una persona assetjadora que el que fa és buscar un espai segur i colar-se" i que "està intentant provocar les dones que lluiten per tenir els mateixos drets que els homes".

"És l'enèsima burla i provocació que María José Catalá permet a l'extrema dreta contra les dones i, en específic, contra les víctimes de violència masclista", ha denunciat el portaveu socialista a l'Ajuntament, Borja Sanjuán. 

També s'han afegit a les crítiques les ministres d'Igualtat, Ana Redondo, i la de Ciència i Universitats, Diana Morant, que també és secretària general del PSPV-PSOE.

La indignació ha anat més enllà dels partits polítics.

Carlos Flores Juberías ha defensat el seu relat amb diversos missatges provocadors. En una publicació a la xarxa social X, ha felicitat la guanyadora del concurs, Berta Esparza, i ha conclòs amb "tres consells a l'esquerra davant la seva infantil rebequeria: llegeixin més, respectin la Cultura... i l'any que ve presentin-se".

Flores Juberías va ser condemnat a un any de presó i 6.000 euros de multa per violència masclista contra la seva exparella, tot i que no va complir la pena perquè no tenia antecedents.

ARXIVAT A:
País ValenciàVox
Anar al contingut