Barcelona

Un de cada cinc catalans viu en situació de pobresa

A Catalunya una de cada cinc persones és pobre mentre que a Espanya les xifres són encara més negatives: una de cada quatre persones viu per sota del llindar de la pobresa. Les ONGs catalanes han celebrat una concentració aquest diumenge al migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa. A més, s'han votat de forma simbòlica 10 propostes per intentar combatre aquest fenomen social que afecta un 17% de la població europea. -Són les propostes que les organitzacions van presentar als partits polítics i els van demanar que incloguessin al seu programa electoral per a les eleccions del 28-N.

Actualitzat
Un de cada cinc catalans viu per sota del llindar de la pobresa. Són xifres que es posen damunt la taula coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, que se celebra aquest diumenge. Aquestes xifres, del 2008, no fan més que impulsar el debat sobre les condicions de vida de part de la població, que s'han agreujat amb la crisi. Es calcula que hi ha un 3,4% de pobres més a l'Estat des de l'inici de la crisi econòmica.

La pobresa afecta més les dones que els homes, segons dades de l'Idescat. Un 22% de les dones viuen sense els recursos més bàsics, mentre que en el cas dels homes la xifra és del 18%. 

A Espanya les estadístiques encara reflecteixen una realitat pitjor: un 24% de la població és pobre, una xifra lleugerament superior comparada amb la de la zona euro -que és del 23,8%- però que està per sota de la mitjana de la Unió Europea, el 25%.

Més inversió pública

Per intentar capgirar aquestes xifres, les ONGs demanen a les administracions que hi destinin més diners. A Catalunya la inversió en protecció social és del 18% del PIB, una xifra lleugerament més baixa que l'espanyola, que inverteix un 21% en protecció social. En tots dos casos les dades són encara lluny de la mitjana europea, que se situa en el 26%.

Incrementar les xifres en inversions per reduir la pobresa és una de les moltes peticions que les ONGs catalanes exigeixen a les administracions en el manifest que es llegirà aquest diumenge en un acte a la plaça de Sant Jaume. Les ONGs demanen una inversió del 0,7% en cooperació, abolir el deute extern dels països empobrits i transformar la despesa militar en social, entre d'altres peticions.

Acte a la plaça de Sant Jaume

Coincidint amb el Dia per a l'Eradicació de la Pobresa, les ONGs han celebrat un acte a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on a més de votar de forma simbòlica propostes per lluitar contra la pobresa, s'ha llegit un manifest. Ho han fet els actors Julio Manrique i Sílvia Bel.

A Espanya una vintena d'organitzacions han convocat actes a diferents punts de l'Estat amb el lema "La pobresa no està en crisi, augmenta" per demanar mesures i un major compromís de les administracions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut