Agents de la Guàrdia Civil que han participat en l'operació Paketokas (Guàrdia Civil)

Un centenar de detinguts per estafar amb SMS més d'1 milió d'euros fent-se passar per bancs

La Guàrdia Civil ha fet 34 detencions a Barcelona i les altres a Madrid i ha recuperat 400.000 euros de 350 víctimes en una operació anomenada Paketokas

RedaccióActualitzat

Una operació contra una xarxa dedicada a les estafes amb missatges SMS falsos, fent-se passar per entitats bancàries, ha acabat amb la detenció d'un centenar de persones i la recuperació de gairebé 400.000 euros robats.

Ho ha fet públic aquest dimarts la Guàrdia Civil, que ha explicat que 64 de les detencions s'han fet a Barcelona i les altres a Madrid, i que de moment hi ha unes 350 víctimes identificades.

Segons la Guàrdia Civil, el total de diners robats amb aquest sistema per aquesta xarxa és d'1.100.000 euros, i els diners eren en bancs de països com Bèlgica, Estònia, França o Malta.

Agents de la Guàrdia Civil conduint alguns dels detinguts en l'operació Paketokas (Guàrdia Civil)

SMS alarmants amb un enllaç

El sistema que utilitzaven era el següent: enviaven massivament a molts usuaris missatges de mòbil SMS falsos amb un enllaç fent-se passar pels bancs dels quals eren clients.

En aquests missatges se'ls deia que hi havia una incidència alarmant al seu compte bancari, com ara càrrecs o accessos sospitosos i els demanaven que cliquessin a l'enllaç.

Les víctimes que feien cas del missatge clicaven, i l'enllaç els portava a una web falsa creada pels delinqüents simulant la del banc, on havien d'omplir dades personals, suposadament per resoldre la incidència.

Amb aquestes dades personals els delinqüents accedien a la banca en línia de les víctimes i hi feien operacions per prendre'ls diners, una tècnica coneguda amb l'anglicisme "smishing".

Operació Paketokas

Quan l'operació en línia els exigia un codi que havia de rebre la víctima al seu telèfon mòbil, li trucaven fent-se passar per un empleat del banc perquè els facilités el codi.

Aquesta tècnica, coneguda com a "vishing", la complementaven amb una altra, l'"spoofing", que consisteix a aconseguir que el telèfon des del qual truquen se li mostri a la víctima com a pertanyent a la seva entitat bancària.

Així aconseguien generar prou confiança en la víctima perquè els facilités el codi, que els permetia completar l'operació per prendre-li els diners telemàticament.

La Guàrdia Civil, que ha batejat aquesta operació amb una mena de cacofonia irònica, "Paketokas", ha explicat que la van posar en marxa a principis d'any, i només a Cantàbria han rebut més de 1.000 denúncies.

 

 

ARXIVAT A:
PolicialGuàrdia Civil
Anar al contingut