"Bonus reparació": la iniciativa de França per allargar la vida del calçat i la roba

La iniciativa també vol fomentar l'economia circular i reduir els residus d'una de les indústries més contaminants del món

RedaccióActualitzat

La indústria de la moda és la segona més contaminant del món després de la del petroli. No només genera residus amb la producció de les peces, sinó també posteriorment, quan milers de tones de teixit van a parar als abocadors.

Per allargar la vida útil tant de la roba com del calçat, França ha posat en marxa un "bonus reparació", un mecanisme perquè els francesos obtinguin un descompte si opten per arreglar un producte en comptes de llençar-lo.

Iniciativa que pren el relleu a la que ja es va encetar fa un any quan l'executiu va donar ajuts per arreglar electrodomèstics que ja no estiguessin coberts per la garantia.

D'aquesta manera, es busca mitigar l'impacte mediambiental augmentant el volum de teixits i sabates reparats al mateix temps que, segons el Ministeri de la Transició Energètica, "és bona per la butxaca" dels ciutadans.


Descomptes d'entre 6 i 25 euros

La bonificació oscil·la entre els 6 i els 25 euros en funció de la reparació que es porti a terme. Per exemple, pel que fa a les sabates, l'ajuda ascendeix a 7 euros per arreglar un taló o és de 18 a 25 euros per rehabilitar sabates de pell.

Unes reparacions que porten a terme sabateries com la dels germans Hoo de París. Aquests artesans del calçat asseguren que la moda d'utilitzar materials de plàstic o cautxú ha fet tancar unes 5.000 sabateries, en vint anys.

Arreglar les sabates pot tenir una bonificació de fins a 25 euros a França

Ara n'hi ha 3.200 a tot França i d'aquestes, unes 600 han acceptat les condicions per formar part del programa "bonus reparació". Mesura que tal com explica Clément Hoo els pot fer augmentar els clients:

"El que ens diu la clientela és que algunes prestacions són massa cares en relació amb el preu a què van comprar les sabates. La bonificació de reparació facilitarà que ens vinguin clients nous".

Com es finança la mesura?

La iniciativa és gestionada per Refashion, una organització privada sense ànim de lucre que s'encarrega de potenciar l'ecoreparació dels productes.

Segons aquesta entitat, la mesura es finança a través del Fons de Reparació, un fons privat que es nodreix de les taxes que paguen les marques en el marc de les lleis franceses d'antimalbaratament i d'economia circular, AGEC i REP. Així ho explica Elsa Chasssagnette, responsable del fons de reparació:

"És finançat per les marques, ja que avui en dia, totes les marques que venen sabates i roba a França paguen una mena d'impost anomenat eco-contribució que permet finançar el bonus de reparació".

A banda de gestionar els ajuts, l'entitat també realitza accions de conscienciació als consumidors sobre reparacions o fins i tot formació impartida als reparadors.   

 

ARXIVAT A:
Moda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut