El cirurgià Eduardo Rodríguez presenta l'operació, amb les tres fotos del pacient (Reuters)
El cirurgià Eduardo Rodríguez presenta l'operació, amb les tres fotos del pacient (Reuters)
Nova York

Un bomber voluntari rep el trasplantament de cara més complet fet fins ara

L'operació va durar 26 hores, hi van participar 150 professionals i va consistir en 71 intervencions diferents

RedaccióActualitzat

Fa 14 anys Patrick Hardison era bomber voluntari a Mississipí i mentre intentava treure una dona de la seva casa en flames, li va caure el sostre a sobre i se li van cremar la majoria dels teixits de la cara. Llavors li van trasplantar teixits de les seves pròpies cames, però no van poder evitar que perdés les orelles, els llavis, la major part del nas i les parpelles. La seva situació havia anat empitjorant i abans d'aquest estiu s'havia quedat pràcticament cec.

"La seva cara era una cicatriu immensa", ha afirmat Eduardo Rodríguez, el metge cubanoamericà que ha dirigit l'equip de 150 persones que a l'agost li va fer un trasplantament de cara. L'operació, feta al centre mèdic Langone, de Nova York, va durar 26 hores, va consistir en 71 intervencions diferents i va ser possible gràcies a la donació de la cara d'un ciclista que va morir en un accident.

Es considera que aquesta és l'operació de trasplantament de cara més completa que s'ha fet mai, després que el 2005 es comencessin a fer aquest tipus d'operacions. Precisament la primera la va fer, a França, el mateix Eduardo Rodríguez, que fa dos anys que és al centre Langone, una institució especialitzada en aquest tipus d'intervencions.

Patrick Hardison encara està recuperant-se de l'operació, però està encantat amb la nova situació:

"Abans tothom se'm quedava mirant i ara fins i tot passo desapercebut."

El trasplantament que li han fet a Patrick Hardison no només és de cara. També li han trasplantat el cuir cabellut, les orelles i els canals auditius. Eduardo Rodríguez ha destacat que és la primera vegada que les cicatrius no queden a la mateixa cara, sinó entre el cabell i el coll. L'operació ha implicat treure bona part del teixit empeltat anteriorment, i també li han trasplantat fragments d'os i li han posat plaques i cargols per donar al conjunt una aparença simètrica i regular. Ara Patrick està recuperant la visió, i espera poder tornar a conduir.

Anar al contingut