ANÀLISI

Un Biden fràgil contra un Trump trampós: videoanàlisi de Lídia Heredia

Fredor i animadversió entre el president, que es mostra dubitatiu, i l'expresident, que ha fet afirmacions no contrastades

Actualitzat

Si Joe Biden volia aprofitar aquest debat per demostrar a la ciutadania que té energia i està capacitat per servir quatre anys més, no li ha sortit bé, gens bé. Amb molt poca veu, dubitatiu, perdent el fil i desorientant-se diverses vegades, però sobretot amb una mirada perduda, abatuda mentre Donald Trump parlava, amb una doble pantalla que no ha afavorit gens el president.

La fredor i l'animadversió entre tots dos s'ha fet molt evident des dels primers minuts. No han fet cap encaixada de mans ni en començar ni en acabar. De seguida s'han atacat entre ells. S'han acusat de mentiders.

Biden ha aparegut desorientat i dubitatiu (Reuters/Brian Snyder)

Biden ha fet servir la condició de Trump de primer president convicte, remarcant el seu paper en l'assalt al Capitoli i en l'intent de manipular les eleccions i no acceptar el resultat electoral del 2020.

Trump ha estat agressiu però més controlat (Reuters/Brian Snyder)

Trump ha dit criminal a Biden directament, sense sustentar-ho en res.

La pregunta directa per a tots dos sobre l'edat ha arribat al final, però, més que el que s'ha dit, el que quedarà d'aquesta nit és el que s'ha vist: un Donald Trump agressiu, trampós, però més controlat del que és habitual, més centrat en el seu discurs, i un Joe Biden fràgil, sense capacitat de defensar el seu llegat ni d'engrescar per al futur.

 

Un debat excepcional amb normes diferents

El primer xoc dialèctic entre Biden i Trump ha estat ple de "coses que no havien passat mai". Apuntin: mai s'havia fet un debat tan aviat en el temps, a més de quatre mesos de les eleccions i abans que cap dels dos candidats hagi estat proclamat oficialment en les convencions dels seus respectius partits.

Amb 81 i 78 anys, Biden i Trump són els candidats a president de més edat de la història dels Estats Units, i tots dos arriben a la cita amb els índexs de popularitat més baixos que s'han vist mai.

 

Mai s'havien enfrontat un president i un expresident, i també és la primera vegada que el debat no l'organitza la comissió de debats presidencials, una entitat independent que ha perdut la partida enfront de la CNN i de l'ABC, que organitzarà un segon debat a Nova York.

Ha durat 90 minuts, amb dues pauses publicitàries durant les quals Biden i Trump tenien prohibit parlar amb assessors.

S'ha fet sense públic al plató, i amb els micros tancats quan no es tenia la paraula.

Els conductors han estat Jake Tapper i Dana Bash, dos clàssics de la CNN que ja havien avisat que seria impossible contrastar la veracitat de les afirmacions al moment i havien deixat clar que el seu paper és facilitar el debat, no participar-hi.

 

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut