Un any després de la primera mort per Covid a Catalunya, la pandèmia ha segat 20.838 vides
Rosalía, una dona de 87 anys de Badalona, va morir el 6 de març de l'any passat a l'Hospital de Can Ruti per coronavirus
Aquest dissabte fa un any de la mort de la Rosalía, la primera mort per Covid a Catalunya. Era el 6 de març del 2020 quan aquesta veïna de Badalona, de 87 anys, va morir a l'Hospital de Can Ruti, el Germans Trias i Pujol. Des d'aleshores, a Catalunya han mort 20.838 persones a causa d'aquesta malaltia.
El 25 de febrer es va detectar el primer contagi a Catalunya. 10 dies després, la primera mort. La Rosalía va ingressar el dia 5 amb un quadre infecciós, febre i ofec. En poques hores va fer un xoc sèptic i una insuficiència respiratòria. Era la primera onada del tsunami de la pandèmia.
L'equip mèdic que la va atendre l'ha recordat a Catalunya Informació. Anna Carreras, cap del Servei d'Urgències de Can Ruti, explica que en poques hores van saber que havia donat positiu a la prova PCR. Reconeix que els primers dies anaven "a les palpentes" i que encara no sabien ben bé amb què s'enfrontaven:
"Ens pensàvem que podria ser com la grip aviària o altres alarmes mundials que hi havia hagut i que aquí havien tingut una repercussió ínfima, per no dir nul·la. Però aquests primers dies de març sí que vam veure que ens venia a sobre una onada de malalts."
La Rosalía tenia una patologia prèvia i Salut va concretar que no havia viatjat a cap zona de risc.
Carreras recorda que el cas va suposar el primer gran aïllament del personal sanitari: "Vam haver de confinar més de 20 persones, entre metges, infermeres i auxiliars. Va suposar un daltabaix."
20.810 morts i mig milió de casos
Un any després de la primera mort per Covid, les xifres que publica la Generalitat demostren com de devastadora ha estat la pandèmia al país. Han mort 20.838 persones i s'han detectat 523.926 contagis.
En tot aquest temps s'han fet 5,5 milions de PCRs i 1,5 milions de tests d'antígens ràpids (TAR). Això és gairebé una prova diagnòstica per cada habitant.
El gran cavall de batalla ara són les vacunacions, que avancen a un ritme lent marcat pel degoteig d'arribades de dosis. Fins ara s'han vacunat 565.000 persones amb la primera dosi i 202.000 amb la segona. En aquest mapa es pot veure com avança la vacunació per comarques:
La campanya de vacunació va començar fa deu setmanes. Ja s'ha administrat la primera dosi a un 7% de la població i sembla difícil que a l'estiu s'arribi a la immunitat de grup.
Les vacunes, però, ja estan demostrant la seva eficàcia a les residències de gent gran, on el nombre de morts i de contagis ha caigut notablement.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus