El nou medicament actua sobre les cèl·lules cancerígenes sense danyar el teixit sa
El nou medicament actua sobre les cèl·lules cancerígenes sense danyar el teixit sa

Un ampli estudi sobre metàstasis de càncer de mama pot dur a teràpies personalitzades

La recerca conforma una vertadera "enciclopèdia" sobre com es propaguen i evolucionen les metàstasis del càncer de mama i com varien els mecanismes de resistència als fàrmacs

Xavier DuranActualitzat

El càncer de mama és una malaltia heterogènia i complexa. Ara, investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han encapçalat l'elaboració d'una àmplia i profunda anàlisi de diverses metàstasis d'aquest càncer. Aquesta base de dades permetrà conèixer molt millor els diversos tipus de tumors, els processos de metàstasi i com es creen resistències a tractaments. També permetrà fer una medicina més personalitzada.

El treball, publicat a la revista Cell Reports, té com a primera autora Leticia de Mattos-Arruda, investigadora principal júnior del Grup de Genètica Aplicada de Càncer Metastàtic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

 

L'estudi es basa en autòpsies exhaustives de deu pacients mortes amb càncer de mama metastàtic. S'hi van identificar 241 metàstasis i tumors primaris i es van analitzar fragments d'ADN tumoral als líquids que banyen els òrgans. Els investigadors han gestionat una quantitat ingent tant de dades com d'anàlisis i així defineix el resultat la doctora Mattos-Arruda:

"Podem veure-ho com una enciclopèdia per obtenir informació sobre les metàstasis en el càncer de mama, i estic convençuda que suposarà una fita important en la definició del panorama d'aquesta malaltia."

Els autors han seqüenciat els receptors immunològics d'aquestes metàstasis. S'ha pogut inferir com el sistema immunitari reconeix aquests neoantígens com a cossos estranys. També han fet un esforç per predir per mètodes computacionals i a cada metàstasi de cadascuna de les pacients els neoantígens, fragments de proteïnes específics de les cèl·lules tumorals. Aquestes proteïnes són reconegudes pel sistema immunitari i eliminades pels limfòcits -cèl·lules d'aquest sistema.

S'ha pogut veure que la majoria d'aquests neoantígens són compartits per diverses metàstasis en cada pacient. I així la resposta immunitària d'aquestes metàstasis segueix un mateix patró. I també s'ha descrit com els tumors de mama estudiats adquireixen la capacitat d'"escapar" del sistema immunitari i es tornen refractaris als tractaments.

 

La doctora Leticia de Mattos-Arruda

 

A l'estudi també es va seqüenciar el receptor dels limfòcits T, un tipus de cèl·lules del sistema immunitari, a cada metàstasi. Es va constatar que els patrons de les metàstasis i dels receptors s'assemblen molt. Això pot tenir implicacions importants a la recerca de vacunes personalitzades, que ja estan en desenvolupament clínic.

Fins ara s'havien fet molts estudis per entendre com funcionen els tumors primaris de mama, però aquest fa moltes aportacions importants, com explica Carlos Caldas, de l'Institut de Recerca del Càncer de Cambridge i autor sènior de l'estudi:

"Pocs estudis havien abordat la malaltia en estat metastàtic ni s'havia integrat la genòmica amb el microambient tumoral. Amb aquesta investigació esperem que es pugui avançar en la comprensió de la complexitat d'aquestes metàstasis i obrir noves vies per desenvolupar en un futur teràpies i tractaments d'immunoteràpia més especialitzats."

A Catalunya es diagnostiquen cada any 4.500 casos de càncer de mama, amb un creixement anual al voltant de l'1%, sobretot degut a l'envelliment de la població. Els últims anys s'ha aconseguit reduir la mortalitat per aquests tumors i, de fet, gràcies als avenços de l'última dècada 9 de cada 10 dones continuen vives i sense recaiguda 5 anys després.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut