Treballs per limitar a dos carrils la circulació en un tram de la ronda de Dalt de Barcelona aquest estiu

Un altre estiu amb Barcelona en obres: el mapa de totes les afectacions

Hi ha previstes 49 intervencions que afectaran l'espai públic, entre projectes d'urbanització i pavimentació, millores en 5 línies de metro i FGC, i reparacions en algunes xarxes d'aigua i gas i en línies elèctriques

Virgínia Arqué Nueno/Laura Bernis PratActualitzat

El catàleg d'obres previstes a Barcelona aquest estiu inclou 49 actuacions en l'espai públic que afectaran la mobilitat i alguns serveis bàsics, perquè s'hauran de tallar de forma puntual quatre línies de metro --L5, L2, L4 i L10N-- o restringir la mobilitat o l'accés a carrers que s'han de pavimentar, en diversos districtes de la ciutat. A més, també es faran set pavimentacions importants.

També s'intentarà augmentar el ritme de les obres de més envergadura que ja estan en marxa, com les que afecten la ronda de Dalt a l'altura de Vall d'Hebron, els dos extrems de l'avinguda Diagonal -entre la plaça de les Glòries i el passeig de Sant Joan, per una banda, i en l'enllaç amb la B-23, a Esplugues de Llobregat, per l'altra--, la Via Laietana, la Rambla de Barcelona o l'entorn de l'estació de Sants.

Entre les afectacions més rellevants també destaquen les que afecten l'ampliació de l'L8 dels FGC, que implicaran talls o restriccions en diferents trams, com als carrers Consell de Cent, a la plaça Espanya i la Gran Via a l'altura del parc Joan Miró, a la Via Augusta al voltant de Gal·la Placídia o a la plaça Francesc Macià.

I de les 7 pavimentacions previstes, que permetran reparar fins a 100.000 metres² de sòl, destaquen sobretot les de vies importants com Sants, Creu Coberta, Diagonal, Via Favència o Torrent de l'Olla fins a Travessera de Gràcia, entre d'altres.

A totes aquestes obres de titularitat pública se n'han d'afegir dues de privades: la reforma del Camp Nou, a les Corts, i la urbanització al voltant del nou Centre de Recerca Biomèdica Caixa Research Institut, a la ronda de Dalt, davant del CosmoCaixa.
 


Un carril menys per sentit a la ronda de Dalt, entre Vall d'Hebron i Vallcarca

Aquest dimecres han començat les obres per cobrir la ronda de Dalt entre l'IES Vall d'Hebron i l'avinguda de Vallcarca. Tapar aquest tram de 340 metres implica perdre un carril per sentit entre les sortides 5 i 6 i alguns talls al trànsit puntuals, com el que es farà aquesta nit de dijous a divendres, en el carril esquerre en sentit Llobregat --el carril ràpid--, que quedarà ocupat i no s'hi podrà circular.

Les afectacions duraran fins al 5 de setembre, dia en què es començaran a fer la reimplantació dels carrils. Fins aleshores hi haurà habilitats només dos carrils per cada sentit.

La nit del 4 al 5 de setembre també es tallarà el trànsit per reimplantar els carrils deshabilitats durant l'estiu. També hi ha previstos alguns talls de trànsit nocturns puntuals, encara sense data, per a l'execució dels murs.


Urbanitzacions als districtes d'Horta-Guinardó, Sant Andreu, les Corts, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella

En aquesta zona del nord de la ciutat, a Horta-Guinardó, també està en marxa la urbanizació dels voltants del mercat de Vall d'Hebron, que acabaran el 30 de juny, la construcció de passos de vianants a l'avinguda Vallcarca i la construcció d'escales mecàniques al passatge de la Mulassa.

Al districte de Sant Andreu, hi ha prevista la urbanització del carrer Cardenal Tedeschini, en el tram entre el carrer del Pardo i Riera d'Horta i del carrer Ros a l'entorn de la plaça Canòdrom. I a les Corts, la urbanització dels carrers Europa i Bordeus, per ampliar-ne les voreres. També es reurbanitzaran els carrers Elkano, a Sants-Montjuïc, i Sant Antoni Abad, a Ciutat Vella.


Canvis en la mobilitat a l'entorn de l'estació de Sants

També hi haurà canvis en la mobilitat a l'entorn de l'estació de Sants. A finals de juliol, el trànsit que circula pel vial de muntanya ho haurà de fer per la banda de mar fins al setembre. És el termini previst perquè Adif avanci en el projecte de remodelació de l'estació i de l'espai públic que l'envolta.

Els canvis també afectaran les línies d'autobús. Les terminals de les línies 27 i 78 passaran de la plaça dels Països Catalans a la plaça Joan Peiró, on també encotxaran els taxis.

En aquesta mateixa plaça, la línia V5 conservarà la seva parada actual, la línia H10 disposarà de parada a tots dos sentits del nou vial de la banda mar i la línia 115 disposarà de parada en el sentit Besòs del nou vial de la banda mar.

A més, les parades de la línia 109 s'ajustaran per continuar mantenint la connectivitat amb l'estació de Sants.


Durant els mesos d'estiu també hi haurà afectacions a la ronda de Sant Antoni i a la plaça del Dubte, a Ciutat Vella, i al carrer Tamarit, a l'Eixample, per millorar-ne les voreres.

Continuen les obres a la Rambla i la remodelació de la Via Laietana

A l'estiu també es preveu impulsar les obres a la Rambla de Barcelona, uns treballs que han de durar un total de dos anys i mig i que ara estan en una fase crítica, ja que no hi pot circular cap vehicle en sentit mar. Unes obres que també afecten l'avinguda Drassanes i el portal de la Pau.

Les obres a la Rambla de Barcelona (ACN/Marta Vidal)

En concret:

► La nit del 30 juny a l'1 de juliol hi haurà restriccions des de plaça Drassanes a Pla de Palau --amb desviaments per la banda de mar i un carril per sentit--.

► Les nits de l'1 al 3 de juliol es restablirà la circulació per la banda de muntanya, però es mantindran els desviaments i un sol carril en sentit Besòs.

► I la nit del 2 al 3 de juliol es tallarà totalment la circulació a l'avinguda Drassanes, entre Portal de Santa Madrona i Portal de la Pau, i el trànsit es desviarà a l'avinguda Paral·lel.

Pel que fa a Via Laietana, també es mantenen les obres previstes, malgrat que la justícia acaba de tombar el projecte aprovat pel consistori perquè no es va tramitar per la via legal prevista. Unes obres que es preveu que acabin el juny del 2025.

La remodelació està ara en l'última fase, en el tram final --a tocar de mar--, amb la circulació tallada en sentit muntanya des del passeig de Colom fins a la catedral. Un tall que afecta també diverses línies d'autobús, que s'han hagut de desviar.


Afectacions des de Sants fins a Gràcia per l'ampliació de l'L8

Les afectacions més rellevants previstes per l'ampliació de la linia 8 dels FGC comporten talls en diversos carrers del traçat d'aquest servei.

► Per una banda, comporta el tall del carrer Consell de Cent amb Comte Urgell i la restricció d'un carril de Comte Urgell, que només en té dos oberts al trànsit. També està tallat el carril bici i s'ha ocupat el vestíbul de l'estació Hospital Clínic.

► Des d'aquest dimecres i fins al 14 de juliol està tallat el carrer Llançà a banda i banda de la Gran Via, i hi ha un carril menys de circulació.

► A partir del 15 de juliol es mantindrà la restricció d'un carril a la Gran Via i s'ocuparà la plaça Joan Miró per fer el pou de terres.

► Del 29 de juny al 30 d'agost també hi haurà talls viaris a plaça Espanya, en diversos punts, per fer obres d'encreuaments de serveis.

► Del 13 al 21 de juliol hi haurà intervencions a Gal·la Placídia, a Gràcia, que suposaran restriccions puntuals de trànsit a la Via Augusta. Les afectacions, tant a la vorera com al carrer, es poden allargar fins a finals de mes, perquè impliquen tasques de canalitzacions de serveis.

► A patir del 28 de juny també hi haurà ocupació de la vorera i afectacions puntuals al carril bus a la plaça Francesc Macià, on hi haurà una futura estació, per fer un nou col·lector i desviar alguns serveis.

Les obres de l'L8 van començar al gener i es preveu que durin cinc anys.


Talls parcials a les línies de metro L5, L2, L4 i L10N

Les obres de millora al metro afectaran quatre línies de la ciutat, amb talls parcials del servei. En el cas de l'L5 i L2, les obres han començat aquesta mateixa setmana:

A l'L5 hi haurà talls parcials fins a l'1 de setembre per obres de renovació entre Cornellà Centre i Collblanc

A l'L2 també hi haurà talls parcials per obres entre Paral·lel i Sagrada Família. Les obres duraran dos mesos, fins al 25 d'agost, i afecten de ple una zona molt turística

L'L4 quedarà sense servei entre Selva de Mar i La Pau del 27 de juliol al 22 d'agost per millorar la infraestructura i l'accessibilitat a l'estació de La Pau.

► A l'L10N hi haurà treballs entre Gorg i La Salut del 5 al 25 d'agost.


Obres a la Diagonal, pels dos extrems

L'Ajuntament preveu acabar aquest estiu una part de les obres d'urbanització de l'avinguda Diagonal, entre les Glòries i el passeig de Sant Joan, vinculades a la primera fase de la connexió del tramvia. Durant l'estiu, es traslladarà el pas dels autobusos a la seva ubicació definitiva, a la banda de mar, i es preveu avançar en la coberta de la Gran Via, entre els carrers de Badajoz i de Bilbao.

Mentrestant, a l'altra punta de l'avinguda Diagonal, també continuen les obres de construcció d'un carril bus a la B-23, amb una reducció de l'amplada dels carrils entre el carrer de la Torre Melina i el límit amb Esplugues de Llobregat. Fins ara, l'afectació s'ha centrat en la vorera de muntanya, però a partir del 17 de juliol els treballs es traslladaran sobre el futur carril bus.


Afectacions per la pavimentació de carrers

Set carrers es pavimentaran aquest estiu, uns treballs que implicaran talls puntuals a la circulació. En concret:

► De l'1 al 5 de juliol, pavimentació del carrer Atlàntida i del carrer Mediterrània, entre Doctor Aiguader i Emília Llorca

► Els diumenges 7 i 28 de juliol, pavimentació de Torrent de l'Olla, entre Sant Salvador i Travessera de Gràcia

► Del 15 al 31 de juliol, pavimentació de Via Favència, entre Fenals i la ronda de la Guineueta Vella.

► El 4 d'agost, pavimentació dels accessos al carrer Dante Alighieri del túnel de la rambla del Carmel

► Del 5 al 14 d'agost es pavimentarà la plaça Mons

► Del 10 a l'11 d'agost els carrers de Sants i de la Creu Coberta, entre la plaça Espanya i l'avinguda Madrid

► I del 12 al 23 d'agost l'avinguda Diagonal, entre el carrer Doctor Marañón i la plaça Francesc Macià, per la qual cosa es perdrà un carril, el reversible.

Reparacions a les xarxes d'aigua i gas i en línies elèctriques

Aquest estiu també es preveu reparar diverses infraestructures de serveis bàsics, com algunes xarxes primàries d'aigua potable i de gas natural, i diverses línies elèctriques. També es preveu fer tasques de millora al clavegueram i sis intervencions per fer més eficient la xarxa de captació i distribució d'aigua freàtica de la ciutat.


L'Ajuntament demana "paciència"

La inversió que l'Ajuntament de Barcelona destina a les obres d'aquest estiu, unes 60 en total, és de 29 milions d'euros. El consistori garanteix que farà una revisió setmanal de les obres per valorar l'afectació real en el trànsit i en la mobilitat de vianants i bicicletes, per si cal "ajustar la planificació", i l'impacte en l'entorn, en especial, en el medi ambient i la neteja.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, ha demanat paciència i comprensió a la ciutadania per les afectacions, i ha recordat que "les obres d'avui són la ciutat del demà".

Actualment a la ciutat hi ha 184 obres en execució i 33 pendents d'inici.

 

ARXIVAT A:
TrànsitMobilitatMetroAjuntament de Barcelona
Anar al contingut