Barcelona

Ultrasons per obrir les artèries coronàries en pacients que no es poden operar

RedaccióActualitzat

Una nova tècnica mèdica que fa servir ultrasons permet tractar pacients amb cardiopatia isquèmica que no es poden tractar amb cirurgia o altres tècniques. L'Hospital del Mar s'ha convertit en el primer centre de Catalunya a fer servir aquesta tècnica, la litoplàstia coronària.

Amb la litoplàstia coronària es poden estovar les plaques de calç que provoquen l'obstrucció de les artèries. S'utilitza en pacients d'edat avançada o que fan hemodiàlisi.

Aquesta nova tècnica consisteix a introduir, a través d'un catèter que arriba al cor per l'artèria femoral, un globus connectat a una petita consola.

 

 

El globus s'infla quan arriba al lloc on es vol instal·lar l'stent, la petita malla que obre pas a la circulació de la sang. El globus porta emissors d'ultrasons que s'activen quan s'infla i entra en contacte amb les parets de l'artèria coronària. Aleshores, emet unes ones de xoc que estoven les plaques de calç. És com el que es fa amb les pedres al ronyó.

Fins ara,  per col·locar els stents, s'obria el pas amb una broca, però això presenta dificultats si els vasos sanguinis són molt irregulars, perquè es queda encallada.

Aquesta nova tècnica fa més fàcil la feina als metges, i més ràpida la recuperació del pacient. Per Beatriz Vaquerizo, cap de la Unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de l'Hospital el Mar, és una tècnica que canviarà el pronòstic d'un gran nombre de pacients amb aquesta malaltia:

"Això facilita molt un procediment que és molt complex. Hi haurà un abans i un després amb aquesta tècnica."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut