Ucraïna troba més de 1.200 cadàvers a la regió de Kíiv, parcialment ocupada per Rússia

En un mes i mig de guerra, només a la regió de Kíiv les autoritats ucraïneses han informat que han trobat 1.222 persones mortes

RedaccióActualitzat

Butxa, Iprín, Makàriv, Búzova... són només algunes de les poblacions on la invasió russa ha deixat una petjada cruel. Aquests quatre municipis són a la regió de Kíiv, ocupada parcialment per les tropes russes durant un mes i mig, i on Ucraïna diu que ha trobat més de 1.200 cossos.

Ho ha explicat aquest diumenge la fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova, en declaracions a la cadena britànica Sky News. "Ara per ara, tenim 1.222 persones mortes només a la regió de Kíiv", ha dit, sense especificar si els cossos descoberts eren tots de població civil.

Apareixen cossos nous cada dia. Aquest diumenge al matí, a Búzova, la policia ha tret d'un pou dues persones a qui haurien assassinat les tropes russes d'ocupació abans de retirar-se. Dissabte les autoritats denunciaven que havien trobat 132 cadàvers amb signes de tortura a Makàriv, a uns 50 quilòmetres de la capital.

Ludmila Zabaluk, una funcionària local, explica que a la carretera entre Berezivka i Dmitrivka han trobat més de 50 cossos: "Els mataven a boca de canó... En un cotxe hi hem trobat un noi de 17 anys completament cremat".

La matança de Butxa -- de 400 persones -- descoberta fa una setmana sembla que només és la punta d'un macabre iceberg. Moscou continua negant qualsevol responsabilitat, però la Fiscalia ja ha obert 5.600 expedients per crims de guerra des que va començar la invasió russa, el 24 de febrer.

No es tracta només de presumptes assassinats. Els crims de guerra inclouen danys premeditats, patrons de destrucció contra objectius civils. A Makàriv, per exemple, les autoritats calculen que el 40% de les cases han estat bombardejades.


700 cossos en una setmana

Fa una setmana, Venedíktova va explicar que en els territoris al voltant de Kíiv recuperats a l'exèrcit rus s'havien trobat 410 civils morts i va donar per fet que el nombre final seria molt més alt, perquè molts cossos encara no havien pogut ser recollits i examinats.

Exhumació de cadàvers de civils assassinats per les tropes russes a Búzova, a la regió de Kíiv (Reuters/Zohra Bensemra)

La regió de Kíiv ha estat una de les més castigades per l'exèrcit rus des de l'inici de la invasió, en l'intent de capturar ràpidament la capital.

La retirada de les tropes russes ha deixat un paisatge marcat per la destrucció d'habitatges i infraestructures civils i, sobretot, pels cadàvers trobats enmig del carrer, dins d'edificis i en fosses comunes.

Un arxiu digital de crims de guerra

El govern d'Ucraïna ha creat una pàgina web on està recopilant els crims de guerra comesos per Rússia. El lloc web de l'arxiu pretén submergir els visitants en l'ambient de la guerra, i acompanya les informacions amb sons de sirenes, avions o atacs de míssils. També s'hi poden llegir testimonis dels supervivents.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut