Un dels avions de combat F-16 que Ucraïna ha comprat als Estats Units

Ucraïna presumeix d'haver conquerit mil quilòmetres quadrats a la regió russa de Kursk

El contratemps més dur per al Kremlin en més de dos anys de guerra coincideix amb la fira anual de l'armament rus per incrementar exportacions

RedaccióActualitzat

Les tropes ucraïneses continuen avançant posicions en territori rus i Kíiv ha proclamat que ja controla mil quilòmetres quadrats de la regió de Kursk, incloses una vintena de petites localitats. 

"La situació a la regió és complexa, hi ha 28 localitats sota el control de l'enemic. La profunditat de penetració al territori és de 12 quilòmetres i l'amplada és de 40 quilòmetres."

Ho ha explicat el governador en funcions de la regió Kursk, Aleksei Smirnov, en una reunió telemàtica amb el president rus, Vladímir Putin, i altres autoritats del país que ha estat transmesa per la televisió estatal.

El comandant de les Forces Armades d'Ucraïna, Oleksandr Sirski ho ha afirmat en un vídeo difós a Telegram pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

És la primera vegada que tots dos es refereixen de manera explícita a la incursió ucraïnesa en territori rus.

L'ofensiva ha provocat la mort de 12 civils, 10 d'ells nens, i 121 persones han resultat ferides, segons explica el governador de Kursk. 

L'exèrcit rus ja ha hagut d'evacuar més de 120.000 persones de les zones frontereres i se n'espera l'evacuació de 60.000 més.

Un home es posa les mans al cap l'endemà de la caiguda d'un míssil ucraïnès a Kursk (Reuters/Anatoliy Zhdanov)

Rússia, tercer exportador mundial d'armes

La guerra dona negoci i els conflictes són la millor promoció de l'armament propi. Aquests dies se celebra a Rússia el fòrum anual de l'armament a Kúbinka, amb l'objectiu d'incrementar les exportacions.

Rússia, però, ha passat de ser el segon exportador mundial d'armes al tercer, amb una quarta part de les vendes dels Estats Units. També està per darrere de França, que li ha agafat el relleu com a segon país amb més exportacions.

El motiu és la guerra d'Ucraïna, on França i els Estats Units hi exporten armes. Rússia, en canvi, en gasta.

D'aquí ve l'interès màxim de Putin en el fòrum anual de l'armament rus a Kúbinka, que s'està fent aquesta setmana en unes instal·lacions properes a Moscou i en què 1.500 empreses del sector armamentístic rus exposen els seus equips militars.

El ministre d'Indústria i Comerç de Rússia, Anton Alikhanov, ha assegurat que l'"operació especial" dels últims dos anys a Ucraïna fa que "tots els ministeris de defensa de tots els estats del món estiguin amb els ulls posats en les armes russes".

I Putin vol vendre més armes, sigui com sigui:

"Valorem la nostra aliança i la volem incrementar, treballar junts per crear una seguretat equitativa i indivisible i construir un món nou, més just i multipolar."

Aquest any, però, la fira anual de l'armament rus per incrementar exportacions coincideix amb el contratemps més dur per al Kremlin en més de dos anys de guerra. Una setmana després d'iniciar la seva incursió en territori rus, Ucraïna es consolida i ha proclamat la conquesta de mil quilòmetres quadrats de la regió de Kursk.

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut