Ucraïna obre un nou flanc a la regió russa de Kursk i Moscou hi envia més tropes

La situació a la frontera nord és molt diferent de la de Donetsk, on el Kremlin continua guanyant terreny

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit ucraïnès persisteix en la seva incursió militar en territori rus --que va començar fa dues setmanes-- i està lluitant per obrir i consolidar un nou flanc a la regió de Kursk.

A uns 35 quilòmetres de la zona on va començar l'ofensiva sorpresa i que Ucraïna ja controla, les tropes de Kíiv han pres la localitat d'Otruba i els seus voltants, penetrant des d'un altre punt fronterer, al sud del riu Seim.

Aquest dimarts el comandant en cap de les forces armades d'Ucraïna ha confirmat que l'exèrcit ha avançat entre 28 i 35 quilòmetres a la regió de Kursk. Oleksandr Sirski també ha assegurat que Rússia està destinant-hi tropes des d'altres parts del país per enfortir les seves posicions.

Segons les últimes dades del govern ucraïnès, l'exèrcit ja controla 92 localitats i uns 1.250 quilòmetres quadrats de territori rus. És un dels contratemps més durs per al Kremlin des de l'inici de la guerra.

A la regió de Sumi, a prop de la frontera amb Rússia, els soldats ucraïnesos consoliden i amplien les seves posicions (Reuters/Thomas Peter)

Rússia es reorganitza per defensar la frontera

Rússia s'ha compromès a aixafar la incursió, però no hi ha cap mostra que estigui en condicions de fer-ho aviat.

Amb l'objectiu de defensar millor les regions frontereres de Kursk, Bélgorod i Briansk, Moscou ha creat tres agrupacions militars noves. Ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Defensa, Andrei Beloússov, que ha dit que les noves unitats se centraran a defensar els ciutadans dels drons enemics i altres tipus d'atacs.

A banda, segons les autoritats russes, més de 120.000 persones han estat evacuades de Kursk. En unes imatges publicades pel Kremlin, es pot veure com s'estan preparant subministraments humanitaris per als desplaçats.

Fa una setmana, Rússia va afegir una segona regió fronterera, la de Belgórod, a la retirada de civils.

L'ofensiva ha impulsat la moral ucraïnesa, i Kíiv creu que l'ocupació de territori enemic i l'obtenció de presoners russos li donen més poder en una eventual negociació amb Putin.

De totes maneres, diversos analistes militars independents diuen que Zelenski s'ha arriscat en allunyar algunes de les unitats de combat més efectives del front a l'est d'Ucraïna, on Rússia continua avançant sense aturador.

Danys causats per un bombardeig de les tropes russes a la localitat ucraïnesa de Bilopíl·lia, a la regió de Kursk (Reuters/Thomas Peter)

Situació oposada a Donetsk

A la regió oriental de Donetsk, les tropes de Putin ha aconseguit capturar la simbòlica població de Niu-York, Novgoróskoye per als russos. Es tracta d'un "important nus logístic" que funcionava com un bastió per a les tropes ucraïneses, segons han anunciat els comandaments del Kremlin.

La situació a Donetsk és especialment greu a la ciutat de Pokrovsk, un enclavament clau per a l'exèrcit ucraïnès. Les famílies que queden a aquesta i dotze localitats properes més estan sent evacuades davant l'amenaça russa.

Si la incursió en territori rus buscava que Rússia hi desviés tropes que estan lluitant al Donbàs, de moment no se n'ha sortit: Putin no ha retirat forces d'aquesta regió i hi continua guanyant quilòmetres estratègics.

De fet, el mateix Zelenski ha admès aquest dimarts que la situació al front oriental és "difícil".

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut