Soldats prorussos dilluns passat, a prop de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol
Soldats prorussos dilluns passat, a prop de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol (Reuters/Aleksandr Ermotxenko)

Reconeixement facial i xarxes socials: així identifica Ucraïna els soldats russos morts

La tecnologia desenvolupada per l'empresa nord-americana Clearview aixeca suspicàcies entre els defensors dels drets digitals i de la privacitat

RedaccióActualitzat

Ucraïna utilitza programes de reconeixement facial per identificar els cossos dels soldats russos morts en combat. Un cop disposen de les dades, contacten amb les famílies per informar-les de la defunció.

El Ministeri de Defensa ucraïnès ha començat a fer servir aquest mes la tecnologia de l'empresa nord-americana Clearview AI, segons ha explicat a l'agència Reuters el viceprimer ministre ucraïnès i ministre de Transformació Digital, Mikhaïlo Fédorov.

El servei d'aquesta empresa de Nova York relaciona les cares que apareixen a les fotos que s'hagin pujat al sistema amb imatges que troba per internet.

Segons el ministre ucraïnès, el país està fent servir aquesta eina per relacionar les fotos de soldats russos morts amb els comptes que tenien oberts a les xarxes socials.

Clearview afirma que ofereix el servei de manera gratuïta a Ucraïna i que el seu motor de cerca inclou més de 2.000 milions d'imatges de VKontakte, una popular xarxa social a Rússia.

Un cop identificat un soldat, afirma el ministre, les autoritats envien missatges a la família.

"Com a deferència a les mares d'aquests soldats, estem difonent la informació a través de les xarxes socials. Així, almenys, les famílies saben que han perdut un fill i poden venir a recollir-ne el cos."

Fédorov ha declinat especificar quants soldats han estat identificats mitjançant aquest software de reconeixement facial.

Ha afirmat que, entre els difunts a qui ja s'ha pogut posar nom i cognoms, hi ha un "alt" percentatge de famílies que n'han reclamat els cos, un extrem difícil de confirmar.

El ministre de Transformació Digital, Mikhaïlo Fédorov
El ministre de Transformació Digital, Mikhaïlo Fédorov (Reuters/Howard Goller)

L'exèrcit d'Ucraïna assegura que uns 15.000 soldats russos haurien mort des que Rússia va envair el 24 de febrer. Rússia, sense concretar, ha dit que les seves baixes són molt menors. Unes dades complicades de verificar.

En canvi, el govern ucraïnès no utilitza aquesta tecnologia per identificar els seus soldats morts al front. Mikhaïlo Féderov no n'ha especificat els motius.

Incredulitat entre alguns forenses

Alguns forenses no veuen clara aquesta metodologia. Richard Bassed, cap del Departament de Medicina Forense de la Universitat de Monash, a Austràlia, diu que les empremtes dactilars, els registres dentals i l'ADN segueixen sent les maneres òptimes de confirmar la identitat d'algú.

Això sí, obtenir mostres d'aquestes dades s'ha de fer abans de la mort dels combatents enemics, i és molt complicat.

Per això s'obre la porta a tècniques innovadores com el reconeixement facial. Amb tot, segons Bassed, els canvis a la cara i els ulls dels difunts poden fer que el reconeixement facial no sigui fiable.

Als Estats Units, les forces armades no han adoptat el reconeixement facial automatitzat perquè actualment la majoria de forenses no avala aquesta tecnologia.

Reticències i dubtes ètics

La tecnologia desenvolupada per Clearview ha aixecat suspicàcies entre els defensors dels drets digitals i de la privacitat arreu del món, inclosos grups defensors des drets civils. Sobretot, alerten que el software pot portar a fer identificacions errònies.

Als Estats Units, l'empresa s'enfronta actualment a una demanda per violació de la llei de privacitat, un cas que porta un tribunal de Chicago.

El cas en curs es refereix a si la recollida d'imatges d'Internet per part de l'empresa va violar la llei de privadesa. Clearview diu que les seves accions són legals i que els seus perfils són només "un punt de partida" per a investigacions més profundes.

Suposada col·laboració amb Amazon

El reconeixement facial és només una de les moltes eines tecnològiques que Ucraïna hauria adoptat de manera gratuïta a mesura que la guerra avança i les empreses occidentals ofereixen col·laboracions, segons ha assegurat el mateix ministre Fédorov.

Per exemple, el seu ministeri utilitza els serveis al núvol d'Amazon per emmagatzemar "dades crítiques", sense donar més detalls. Amazon no ho ha confirmat.  

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut