Encaixades de mans a l'inici del segon dia de negociacions entre Ucraïna i Rússia (Reuters/BelTA/Maxim Guchek)
Encaixades de mans a l'inici del segon dia de negociacions entre Ucraïna i Rússia (Reuters/BelTA/Maxim Guchek)

Zelenski vol negociar directament amb Putin: "És l'única manera d'aturar la guerra"

Aquest dijous se celebra la segona reunió entre les delegacions de Rússia i Ucraïna a Bielorússia

RedaccióActualitzat

El president ucraïnès Volodímir Zelenski vol negociar directament amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Ha afirmat que és "l'única manera d'aturar la guerra" entre Kíiv i Moscou.

El president ucraïnès també ha fet una crida als països occidentals perquè augmentin el suport al seu país. Ha demanat que l'enviament d'avions de guerra i ha insistit perquè s'imposi una zona d'exclusió aèria.

Ha alertat que si Ucraïna caigués en mans russes, "Letònia, Lituània i Estònia seran les següents".

Això, mentre les dues delegacions negociadores estan reunides en la segona ronda de negociacions, a Bielorrússia, des de primera hora de la tarda.


Ucraïna demana corredors humanitaris

Després del primer contacte, en què cada part va exposar les seves exigències, ara caldrà veure fins a quin punt es poden acostar posicions. 

La delegació ucraïnesa vol parlar sobretot d'un alto el foc imminent i de corredors humanitaris per permetre que els civils es puguin desplaçar.

Així ho ha confirmat un integrant de la delegació, Mikhaïlo Podoliak, a Twitter.

 

Després del primer contacte, en què cada part va exposar les seves exigències, ara caldrà veure fins a quin punt es poden acostar posicions. 

La segona trobada entre representants de tots dos països des que va començar la invasió russa d'Ucraïna també té lloc a Bielorússia, a la regió de Brest, prop de la frontera polonesa. 


En un primer moment, el Kremlin havia anunciat que la segona reunió de negociacions es faria dimecres a la tarda, però la delegació ucraïnesa no havia assegurat que hi assistís.

El cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, és a Brest des d'ahir dimecres; "els esperem, ja estan venint", va dir. Medinski, que és assessor del president rus, Vladímir Putin, va dir que l'elecció del lloc l'han fet totes dues parts de manera conjunta.

El cap de la delegació russa a les converses de pau, Vladímir Medinski
El cap de la delegació russa a les converses de pau, Vladímir Medinski(Reuters/Maxim Guchek)


Negociació en plena ofensiva

La primera trobada entre les delegacions dels dos països va tenir lloc dilluns, 28 de febrer. La segona reunió amb Rússia des de l'inici de la invasió d'aquest dijous té lloc després d'una setmana sencera d'ofensiva russa contra Ucraïna

La delegació ucraïnesa vol negociar l'obertura de corredors humanitaris. Així ho ha explicat en un missatge a Facebook el diputat i empresari David Arakhamia, que forma part dels negociadors enviats a Bielorússia pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

"D'aquí dues hores començarem [les negociacions]. El programa de mínims: corredors humanitaris. La resta serà segons les circumstàncies", ha escrit.

La delegació russa hi ha arribat amb la premissa de parlar sobre el desarmament d'Ucraïna. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha explicat, en una compareixença davant de mitjans de comunicació internacionals, que Rússia té la intenció de seguir parlant amb Ucraïna mentre manté l'ofensiva militar.

"Estem disposats a negociar però continuarem la nostra operació perquè no podem permetre que a Ucraïna existeixi una infraestructura que amenaça la seguretat de Rússia. La desmilitarització es farà quan s'hagin eliminat aquesta infraestructura i els armaments, fins i tot si firmem la pau."

Asseguren que els queden armes nuclears de l'època soviètica, tot i que el 1994 Kíiv en va cedir milers a Moscou i es va afegir al Tractat de No Proliferació Nuclear, i només consta al Memoràndum de Budapest, un acord de seguretat entre diversos països,  "Els voldria cridar l'atenció sobre el fet que és en les ments dels polítics occidentals que hi ha en marxa una guerra nuclear, no en la ment dels russos", ha afegit Lavrov. 

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha contestat que no cediran a amenaces.

"Estem preparats per negociar, estem oberts a la diplomàcia, però de cap manera no estem preparats per acceptar ultimàtums russos".

Amb l'annexió de Crimea el 2014, Rússia va vulnerar la part d'aquell acord que incloïa garanties de seguretat de cara a amenaces o a l'ús de força contra la integritat territorial o independència política d'Ucraïna. Amb l'actual invasió, ho torna a fer.

Per Ucraïna, no hi ha cap novetat en les demandes del president rus, Vladímir Putin, des d'abans que comencés la invasió, i el president Volodimir Zelenski ha advertit que espera que Rússia acabi pagant les conseqüències de tot plegat.

"Reconstruïrem cada edifici, cada carrer, cada ciutat. I li diem a Rússia que aprengui la paraula "compensacions". Ens haureu de pagar absolutament tot el que heu fet contra el nostre estat, contra cada ucraïnès."

Els plantejaments encara són molt allunyats i per poder refer uns tractats de seguretat que han quedat obsolets, abans hauria d'acabar la guerra. I, ara com ara, ni tan sols s'ha aconseguit que es proclami un alto el foc.
 

Kuleba demana més pressió exterior sobre Putin

En una conversa amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, el cap de la diplomàcia ucraïnesa Dmitró Kuleba ha reiterat la predisposició a buscar una solució diplomàtica, però ha fet una crida a la comunitat internacional perquè incrementi les pressions a Moscou fins que accepti unes "negociacions constructives".

Dimarts, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir en una entrevista a Reuters i la CNN que, abans d'asseure's a negociar, calia "parar de bombardejar la gent".

Primera trobada de les delegacions russa i ucraïnesa per abordar les negociacions de pau
Primera trobada de les delegacions russa i ucraïnesa per abordar les negociacions de pau (Reuters/Sergei Kholodilin)


Una primera reunió amb avenços, però sense acords

Els equips de negociadors russos i ucraïnesos es van reunir per primera vegada aquest dilluns, sense que s'arribés a cap acord.

Després de la primera reunió, l'assessor de l'oficina presidencial d'Ucraïna, Mikhaïlo Podoliak, va assenyalar que les dues parts havien "esbossat uns temes prioritaris sobre els quals s'entreveuen alguns avenços".

Des de la part russa, Medinski ha explicat que, en aquella primera reunió, es van abordar "unes propostes russes" relacionades amb un "alto el foc immediat".

El negociador rus ha dit que, en general, "va haver-hi una entesa", tot i que en altres propostes "la part ucraïnesa va prendre's un temps per reflexionar i fes consultes a Kíiv".

Anteriorment, Rússia havia reclamat "la desmilitarització i la desnazificació" d'Ucraïna, a més del reconeixement de la sobirania russa sobre la península de Crimea i de la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir PutinVolodímir Zelenski
Anar al contingut