La bandera d'Ucraïna i la de Rússia, a la taula de negociació
Les delegacions ucraïnesa i russa han acordat una tercera jornada de negociacions (Reuters/Maxim Guchek)

Ucraïna i Rússia acorden fer corredors humanitaris que implicarien un alto el foc temporal

L'establiment de corredors humanitaris perquè els ciutadans puguin sortir del país era una de les demandes que Kíiv ha fet en la segona jornada de negociacions

RedaccióActualitzat

Ucraïna i Rússia han acordat establir corredors humanitaris per poder evacuar civils, una entesa que implicaria un possible alto el foc temporal.

La segona jornada de negociacions, aquest dijous, ha permès acostar posicions per aturar les hostilitats i permetre aquests corredors humanitaris per evacuar civils i repartir aliments i medecines, així com estudiar l'opció d'una aturada de l'ofensiva mentre durin els corredors. 

Un integrant de la delegació, Mikhaïlo Podoliak, ha piulat a Twitter que hi ha hagut acord per a aquestes vies de sortida segures, malgrat que s'ha mostrat descontent perquè "Ucraïna encara no té els resultats que necessita".  

"Ha acabat la segona ronda de negociacions. Malauradament, els resultats que Ucraïna necessita encara no s'han pogut assolir. Hi ha una solució només per a l'organització de corredors humanitaris."

 

Podoliak ha destacat que l'alto el foc serà només per als camins d'evacuació:

"És a dir, no a tot arreu, sinó només en aquells llocs on s'ubicaran els corredors humanitaris serà possible el cessament del foc durant l'operació."

El cap negociador rus, Vladímir Medinski, ha remarcat el "progrés substancial" que hi ha hagut i ha indicat que l'acord inclou el cessament de les hostilitats als corredors per on s'evacuï la població: 

"La principal qüestió que hem resolt avui és salvar gent, civils que són a la zona de conflicte militar. Per tant, les parts han acordat la formació de corredors humanitaris perquè els civils se'n vagin i el possible cessament de les accions militars als corredors quan hi hagi les evacuacions. Crec que és un progrés substancial." 

"Les posicions són absolutament clares, estan desglossades per punts", ha afirmat. Segons ha dit, en certes qüestions la part ucraïnesa ha demanat temps "per a reflexions i consultes a Kíiv".

Una altre negociador ha comentat que alguns dels aspectes tractats a la reunió poden requerir "esforços parlamentaris" perquè "caldrà que s'apliquin i es ratifiquin a tota la nació". 

Totes dues delegacions també han pactat continuar negociant "aviat". Segons l'agència de notícies bielorussa Belta, que cita Podoliak, la trobada serà a principis de la setmana que ve.

La segona jornada de diàleg ha arribat el vuitè dia de guerra. Entre els negociadors ucraïnesos, el ministre de Defensa, Oleksi Reznikov. 

Com ja va passar en la primera, la indumentària de les delegacions ha estat d'estil ben diferent i la trobada ha estat en territori de Bielorússia. En aquest cas, a la regió de Brest, i s'ha allargat unes tres hores.  

Els negociadors ucraïnesos i russos durant la reunió a la regió de Brest
Els negociadors han acostat posicions per permetre l'evacuació de civils (Reuters/Maxim Guchek)

 

Zelenski vol parlar directament amb Putin

Mentre ha durat la reunió, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet saber que vol negociar directament amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Ha afirmat que és "l'única manera d'aturar la guerra" entre Kíiv i Moscou.

El president ucraïnès també ha fet una crida als països occidentals perquè augmentin el suport al seu país. Ha demanat l'enviament d'avions de guerra i ha insistit perquè s'imposi una zona d'exclusió aèria.

Ha alertat que, si Ucraïna caigués en mans russes, "Letònia, Lituània i Estònia seran les següents".

Putin, però, ha ignorat Zelenski i ha insistit en la "desnazificació" d'Ucraïna. A més, el president rus està "plenament determinat" a continuar l'ofensiva fins a "agafar el control" de tot el país, segons ha explicat el dirigent francès, Emmanuel Macron, després de la conversa telefònica que han mantingut tots dos. 

Macron ha advertit que "el pitjor encara ha d'arribar" en aquesta guerra. 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut