Destrosses a la ciutat russa de Sudja, a la regió de Kursk, per l'ofensiva ucraïnesa (Reuters)

Ucraïna admet l'ofensiva en territori rus, la més gran des de l'inici de la guerra

Moscou ha mobilitzat més tropes per aturar la incursió que va començar dimarts i que ja ha ocupat diverses poblacions a la regió de Kursk

RedaccióActualitzat

Els combats entre les tropes de Kíiv i les de Moscou, continuen amb intensitat a la regió russa de Kursk, a tocar de la frontera nord d'Ucraïna. El govern de Volodímir Zelenski ha admès per primer cop aquest dijous que el seu exèrcit ha entrat en territori de la Federació de Rússia. Fins ara, només Moscou ho havia confirmat.

Les primeres informacions parlen d'un contingent d'un miler de militars ucraïnesos, que des de dimarts han travessat la frontera i han ocupat diverses àrees a la regió de Kursk i han capturat mig centenar de combatents russos.

El Kremlin ha mobilitzat més forces terrestres i aèries per mirar d'impedis nous avanços. És el primer cop que Ucraïna fa un atac d'envergadura desplegant tropes en territori rus. Fins ara, les operacions fora del territori ucraïnès les havien fet escamots infiltrats. Ara, per primera vegada, Kíiv hi ha enviat tropes.


Una ofensiva que exposa l'exèrcit rus

Els soldats ucraïnesos han penetrat a Rússia en el tram de frontera situat al nord de Sumi. Moscou xifra en 1.000 els efectius, acompanyats de tancs i artilleria.

En la incursió, les tropes ucraïneses han ocupat petites poblacions de la província russa de Kursk. L'ofensiva de Kíiv ha fet evident que hi ha trams de la frontera que Rússia no protegeix o no pot protegir de manera eficaç.

Hi ha dubtes sobre el propòsit final de l'operació ucraïnesa. Sembrar el desconcert podria ser-ne un. I sense prejutjar l'efecte que pot tenir sobre la guerra, aquest objectiu sembla assolit.

Putin parla de "provocació a gran escala"

Moscou ha confirmat que ara mateix s'està combatent a la zona i ha reconegut que s'han hagut d'evacuar més de 3.000 veïns de la regió.

El president rus, Vladímir Putin, ha avisat que l'operació tindrà conseqüències per als ucraïnesos.

"El règim de Kíiv ha començat una altra provocació a gran escala. Disparen indiscriminadament amb diferents armes, incloent-hi coets, contra edificis civils, zones residencials i ambulàncies."

Segons el Kremlin, controlaran la situació aviat i estan aturant l'avanç ucraïnès.

El president rus, Vladímir Putin (Reuters/Sergey Bobylev)

L'exèrcit ucraïnès ha penetrat 20 quilòmetres en territori de Rússia. Els equips d'emergència van casa per casa, avisant que les tropes ucraïneses són a prop. Una escena vista milers de vegades en aquesta guerra. Però no en territori rus.

En concret, Ucraïna hauria destruït alguns dels combois amb els reforços enviats per Moscou cap a la zona i capturat mig centenar de militars russos.


El front principal, a Ucraïna

Durant la guerra a Ucraïna, que va començar fa dos anys i mig, i tot i llargs períodes d'estancament del front, hi ha hagut diverses incursions i fins i tot la conquesta d'alguna població menor de l'est d'Ucraïna per part de Rússia.

Els combats més cruents se succeeixen al sud-est de la frontera nord, a la zona de Toretsk, població que s'ha convertit en la nova Bakhmut.

Hi ha hagut centenars de baixes per moure uns metres el front.

El resultat és que una ciutat que tenia 30.000 habitants abans de la guerra ara és un cementiri de foc, fum i formigó rebentat.

Rússia assegura que ha ocupat més de 400 quilòmetres quadrats d'Ucraïna en dos mesos. Uns avenços que observadors occidentals de la guerra relativitzen. Però Moscou avança a poc a poc.

Un soldat ucraïnès en la primera línia de combat a la província de Donetsk, a Ucraïna (Reuters)

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut