Volodímir Zelenski mostra la petició d'adhesió d'urgència a l'OTAN (Reuters)

Ucraïna demana l'ingrés d'urgència a l'OTAN després de les annexions russes

Zelenski fa el "pas decisiu" i signa la petició d'entrada urgent a l'OTAN el mateix dia que Putin ha firmat l'annexió a Rússia de quatre regions ucraïneses ocupades
TEMA:
Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat l'adhesió a l'OTAN pel procediment d'urgència. Zelenski ha explicat que Ucraïna ja està de facto camí de convertir-se en nou membre de l'Aliança Atlàntica, però que ara ha decidit fer "el pas decisiu" de firmar la petició d'adhesió urgent.

L'anunci de Zelenski arriba poca estona després que Vladímir Putin hagi signat al Kremlin els tractats d'annexió a Rússia de les quatre regions ucraïneses ocupades on s'han fet "referèndums" no reconeguts per la comunitat internacional. El document d'annexió dels territoris ocupats a Zaporíjia, Kherson, Donetsk i Lugansk passarà dimarts el tràmit d'aprovació del Senat i la Duma. 

Putin signa el tractat d'annexió a Rússia de quatre territoris ocupats a Ucraïna (Reuters/Sputnik)

Zelenski ha assegurat que hi ha confiança mútua amb l'OTAN: "Ens ajudem i ens protegim mútuament. Això és l'Aliança."

El Kremlin ja ha avisat que qualsevol atac als nous territoris annexionats a Rússia serà considerat una agressió contra Rússia, amb les conseqüències que se'n derivin. També ha dit que parlar ara de la seva força nuclear és una irresponsabilitat i ha adreçat un missatge a Kíiv proposant que tornin a negociar.

Des de Kíiv, el president ucraïnès ha afirmat que està disposat a negociar amb Rússia, però no mentre Vladímir Putin continuï al poder

El president rus al concert per celebrar l'annexió dels territoris ucraïnesos (Reuters)


L'OTAN, oberta a la petició d'Ucraïna

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit que la decisió sobre l'ingrés d'Ucraïna "l'han de prendre els 30 aliats" i ha afegit que totes les democràcies d'Europa tenen dret a demanar entrar a formar part de l'organització.

Stoltenberg ha definit l'annexió dels territoris ocupats com "la més greu escalada del conflicte des de l'inici de la guerra" i ha manifestat el "suport inamovible" de l'Aliança Atlàntica a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna. El responsable de l'OTAN ha dit que Rússia ha pres "a punta de pistola" el 15% del territori d'Ucraïna:

"És el més gran intent d'annexió de territori europeu per la força des de la Segona Guerra Mundial. Un altre 15% del territori d'Ucraïna, un àrea aproximadament de la mida de Portugal, ha estat pres de forma il·legal per Rússia a punta de pistola".

 

Condemnes i noves sancions a Rússia

Les condemnes a Rússia i al seu líder, Vladímir Putin, per l'annexió de territoris d'Ucraïna no s'han fet esperar. 

Washington amenaça amb noves sancions contra individus i entitats dins i fora del territori rus que hagin donat suport "de forma política o econòmica als intents il·legals de canviar l'estatus del territori ucraïnès". El president nord-americà ha dit que Rússia ha "violat la llei internacional" i urgeix la comunitat internacional a mantenir l'ajuda econòmica i militar a Ucraïna "el temps que sigui necessari".

Els ministres d'Exteriors del G7 també han condemnat Rússia i han assegurat que l'annexió de territori d'Ucraïna demostra "l'evident menyspreu al dret internacional". En un comunicat, demanen a la comunitat internacional que condemni "el brutal expansionisme" de Moscou i afirmen que no reconeixeran mai "ni les suposades annexions ni els referèndums ficticis fets a punta de pistola".

El president rus al concert per celebrar l'annexió dels territoris ucraïnesos (Reuters)

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que "un cop més el Kremlin menysprea la Carta de l'ONU i l'ordre internacional" i que la Unió Europea no reconeixerà mai l'annexió com no va reconèixer l'annexió de Crimea el 2004.

El Canadà ha imposat noves sancions a una quarantena d'oligarques russos, al govern de Kherson i a 35 funcionaris de les regions de Donetsk, Lugansk i Zaporíjia.

Israel, que no ha imposat sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna, s'ha sumat avui a la condemna internacional per l'annexió dels quatre territoris ocupats. 

El ministre d'Exteriors del Regne Unit ha convocat l'ambaixador rus perquè doni explicacions per "l'annexió il·legal" de territori d'Ucraïna i ha anunciat noves sancions a Moscou. Entre les noves mesures hi ha la prohibició d'exportar a Rússia més de 700 productes "bàsics per les manufactures", ha congelat els actius i ha prohibit entrar en territori britànic a la governadora del Banc Central de Rússia i impedirà l'accés d'empreses russes a serveis de consultoria informàtica, d'arquitectura o enginyeria.


 

 

ARXIVAT A:
Vladímir Putin OTAN Unió Europea Ucraïna Rússia Volodímir Zelenski
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut