Ucraïna avisa de més atacs a Zaporíjia i estudia si hi ha hagut fuita de pols radioactiva

Rússia i Kíiv s'acusen mútuament de terrorisme nuclear després de nous atacs a la central nuclear les últimes hores

Redacció/AgènciesActualitzat

La situació a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, és un dia més el punt més preocupant a Ucraïna. Moscou i Kíiv s'acusen mútuament de "terrorisme nuclear" i d'haver tornat a bombardejar els voltants de la planta.

D'una banda, Rússia --que controla la planta des del març-- afirma que quatre dels obusos que ha llançat Ucraïna han arribat a impactar a la teulada del bloc on s'emmagatzema el combustible nuclear.

Ucraïna, en canvi, diu que és l'exèrcit rus el que ha atacat les instal·lacions, i l'agència atòmica del país està avaluant si hi pot haver hagut algun tipus de fuita radioactiva provocada pels bombardejos de les últimes hores. Per aquest motiu, assegura que s'han repartit pastilles de iode entre la població de Zaporíjia.

Zelenski demana a Rússia que es retiri de la zona i que els experts de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, que depèn de les Nacions Unides, s'afanyin a visitar les instal·lacions, que continuen sent operades per tècnics ucraïnesos.

Això, quan fa només dos dies que la central es va haver d'apagar temporalment a causa d'un incendi en una línia de transmissió.

Treballadors reparant línies d'electricitat a prop de la central nuclear (Reuters/Alexander Ermochenko)


Rússia bloqueja l'acord de no proliferació nuclear

Justament per les referències a la situació de la central de Zaporíjia, Rússia ha bloquejat aquest divendres l'acord per la no proliferació de les armes nuclears al món que havia impulsat l'ONU.

Després de gairebé un mes de discussions, la delegació de Moscou ha estat l'única que s'ha oposat a l'esborrany del tractat que perseguia el desarmament nuclear global i que els altres 191 països estaven disposats a acceptar, perquè entén que estava polititzat.


Militars ucraïnesos es preparen per a una tardor complicada

Mentrestant, quan s'ha superat el mig any de guerra, els militars d'Ucraïna es preparen per a una guerra llarga. 

Després de la Primera Guerra Mundial, la guerra de trinxeres es va convertir en sinònim d'estancament, de desgast, d'assetjaments i atacs infructuosos. I això ho saben molt bé a les trinxeres de Mikolaiv, on intenten tenir la moral alta: "Els diem als soldats que el conflicte pot durar anys", afirma un vicecomandant ucraïnès, de nom Artem.

El Kremlin va imaginar una conquesta ràpida per enderrocar Zelenski gràcies a la clara superioritat de les seves forces, però es va trobar una dura resistència, de ciutadans de totes les professions que es van unir a les forces armades per defensar el seu país quan Putin va envair Ucraïna al febrer.

"La moral està més alta que els primers dies de la guerra quan perdíem i perdíem posicions i tothom esperava que tot s'ensorrés", afirma en Yevhen, metge i ara soldat voluntari, des dels búnquers subterranis que construeixen a la línia del front, al sud d'Ucraïna: "Estarem aquí molt de temps, o sigui que excavem i ens preparem per a l'hivern."

Malgrat que es parla de l'opció que les tropes ucraïneses preparin una contraofensiva, amb un front estabilitzat i sense negociacions a la vista, les previsions no són gens encoratjadores.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut