Militars ucraïnesos prop de Soledar (Reuters / Oleksandr Ratushniak)

Ucraïna admet que ha perdut Soledar: quina importància té aquesta conquesta per a Rússia?

L'artífex de la presa d'aquesta petita població de Donetsk és el grup de mercenaris Wagner
Noel Rodríguez

Rússia ja la donava per conquerida fa dues setmanes, però el reconeixement per part d'Ucraïna s'ha fet esperar fins a aquest dimecres: Soledar està sota control de l'exèrcit rus.

Un portaveu de les forces ucraïneses ha justificat la retirada per salvar la vida de centenars de soldats després de molt de temps en combat. El que no ha especificat és en quin moment s'ha produït la retirada.

La batalla per aconseguir el control d'aquest petit indret de la província de Donetsk ha durat setmanes. Ha reduït la ciutat a pols i runa, i ha provocat milers de baixes en els dos bàndols.

El grup de mercenaris Wagner ha sigut el gran artífex d'aquesta captura. Un fet que posteriorment ha generat tensions amb el mateix Ministeri de Defensa rus, perquè en un primer moment no els van reconèixer cap mèrit i això va provocar la ira del líder i fundador de Wagner, Ievgueni Prigojin.

Aquesta és la primera victòria del bàndol rus des del mes de juliol, quan l'avanç de les seves tropes es va aturar a Lissitxansk, situada a tot just 40 quilòmetres de Soledar.

Quina importància té la conquesta de Soledar?

Amb la retirada ucraïnesa de Soledar, el front s'ha traslladat amb més força cap a Bakhmut, ubicada a només 5 quilòmetres al sud-oest de Soledar.

Tant analistes militars com la intel·ligència ucraïnesa han restat importància estratègica a Bakhmut i Soledar, i no acaben d'explicar-se la ferocitat amb què han combatut els russos per a tan poc premi.

(Reuters / Oleksandr Ratushniak)

Sí que és cert que Soledar té unes mines de sal molt importants, i això és un aspecte que Prigojin pot explotar bé per enriquir-se a banda del conflicte en si.

Per tant, el simbolisme d'una victòria necessària per a Rússia després de tantes desfetes sumat als factors econòmics han influït molt en la brutalitat de la lluita a Soledar.

Per Rússia, aquest triomf, per petit que sigui, significa molt en l'aspecte anímic. I també serveix per temperar els ànims dels sectors més radicals de la societat russa, molt encesos especialment després de la retirada de Kherson.

No és cap secret que el gran objectiu de Rússia és controlar tot el Donbass. De la província de Lugansk en controlen més del 90% i de la de Donestsk, aproximadament la meitat.

Les dues grans ciutats de la província de Donestk que encara continuen sota control ucraïnès són Kramatorsk i Sloviansk.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut