Twitch

Twitch: de plataforma per a aficionats als videojocs a competidor de YouTube

En temps de pandèmia i confinament, la plataforma de streaming Twitch ha crescut prou per començar a fer ombra al seu competidor propietat de Google

Vicky Miró JuliàActualitzat

Veure partides dels millors jugadors i escoltar-los narrar les seves jugades. Això era Twitch, territori de la comunitat "gamer" fins que va arribar el confinament, i la plataforma va esclatar per seguir la vida en directe. Amb canals de músics que no podien actuar, receptes de cuina o tallers on es mostren les instruccions per muntar un lego. Retransmissions maratonianes en directe en què la clau de l'èxit és la interacció.

Un dels qui ha apostat per aquest canal és Pol Turrents, divulgador de cinema a la plataforma de streaming amb l'usuari polispol1:

"A Twitch tu arrenques un directe i tens gent dient-te coses tot el rato,  jo ahir vaig començar un directe que volia fer d'una hora i mitja i en va durar quatre. Perquè el xat es va desmadrar."


Turrents és director de fotografia, va arribar al novembre a Twitch i ara té 160.000 seguidors. Creu que la plataforma, propietat d'Amazon, ofereix una remuneració més justa que YouTube perquè permet als creadors rebre diners a través de les visites i les subscripcions, però també de donacions directes dels usuaris.

"La monetització està impressionantment bé, i s'ha establert una mena de diàleg que el públic, quan vol agrair coses, fa donacions", explica el director de fotografia.

"Si passeu pels meus streams veureu que la gent crida a ratos dient: "Posa un anunci! Posa un anunci!" Perquè saben que a mi em porta un benefici econòmic i que a ells els costa 30 segons veure aquest anunci", relata Pol Turrents.

Uns beneficis que han atret els youtubers més famosos, que han arrossegat les seves audiències a la plataforma. Ibai Llanos és una de les estrelles de Twitch, capaç d'aconseguir amb les seves campanades més audiència que una televisió generalista. I entrevistar durant dues hores un futbolista com Gerard Piqué.


Popular entre els més joves

En l'últim any, Twitch s'ha convertit en un fenomen entre els més joves, que el veuen una barreja de xarxa social i de YouTube en directe i més fresc. Per alguns experts és un nou mitjà. Per d'altres, un planter de comunicadors que entenen el tipus de format que s'adapta als nous públics.

És el cas d'Emilio Domenech, nanisimo. Des dels Estats Units va fer un seguiment intensiu de la campanya electoral acostant a l'audiència més jove la política nord-americana, explicant, per exemple, com seria la cerimònia d'investidura de Joe Biden.

Elena Neira, professora de comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i autora del llibre "Streaming wars" explica el que considera les claus de l'èxit de Twitch: la "frescor" dels continguts i una manera d'explicar-se senzilla.

"Les audiències joves s'estan aproximant als continguts a través de Twitch d'una manera que potser no ho aconsegueixen els mitjans tradicionals", argumenta Neira.

"Evidentment, no estem parlant de periodisme: això és una altra cosa. Però em sembla una oportunitat fantàstica per al periodisme per entendre com sorgeixen les noves demandes informatives i com, potser, és el moment d'utilitzar tots aquests recursos per generar les audiències del demà", conclou Elena Neira.

ARXIVAT A:
TecnologiaConfinament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut