Turull, el primer pres independentista que ja pot recórrer a la justícia europea

El TC ha tombat el recurs d'empara contra la sentència del procés i ho ha fet sense unanimitat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d'empara que va presentar Jordi Turull contra la sentència del procés.

La decisió s'ha pres per majoria i no per unanimitat. Dos dels 9 magistrats de la Sala Penal del Suprem, Juan Antonio Xiol Ríos i María Luisa Balaguer, no hi han estat d'acord i han emès vots particulars en contra.

Un cop rebutjat pel Constitucional, ara s'obre el camí per recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans.

L'exconseller de la presidència havia denunciat vulneració de drets fonamentals en la causa del procés que el va condemnar a 12 anys de presó i inhabilitació absoluta per sedició i malversació de fons públics.

Tant a ell com a la resta de presos del procés se'ls ha denegat dues vegades el tercer grau i només poden sortir amb permís penitenciari.

Turull, Sànchez, Cuixart i Junqueras en el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O (Generalitat de Catalunya)


El Constitucional rebutja la violació de drets fonamentals

En el seu recurs, Turull demanava que s'anul·lés la sentència del Suprem perquè se l'havia discriminat per raons lingüístiques i de llibertat ideològica, a més de vulnerar-se els seus drets a la llibertat, de reunió i manifestació, a la tutela judicial efectiva, a un procés amb totes les garanties i a la legalitat penal.

Els magistrats han rebutjat el recurs al·legant que el judici es va fer amb garanties, que el Suprem sí era competent per jutjar-lo i que no es van vulnerar els seus drets, tampoc els lingüístics, perquè es va poder expressar en català.

Pel què fa a la tipificació del delicte i la proporcionalitat de les penes, els magistrats defensen, entre altres qüestions, que el tipus penal aplicat a l'exconseller (el delicte de sedició) és prou clar, que "no infringeix el principi de taxativitat" i que la seva aplicació ha estat adequada.  

El Constitucional només ha fet públic un avançament de la sentència però no tota l'argumentació ni els vots particulars.

En la deliberació de la sentència, no hi han participat els magistrats Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez, que es van apartar després d'haver estat recusats per haver-se pronunciat en contra del procés independentista.

El ponent de la sentència de Jordi Turull és Pedro González-Trevijano, del sector conservador del tribunal, que ha trigat més d'un any a resoldre el recurs.

Ara, el Constitucional ha de continuar revisant un per un els recursos de la resta de presos i preses.

Fins ara, el tribunal només havia resolt els recursos d'empara de Meritxell Borràs i Carles Mundó, i en tots dos casos ho va fer per unanimitat

 

ARXIVAT A:
Jordi TurullProcés catalàJudici procésTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut