Truss claudica i anul·la la rebaixa d'impostos als rics hores després de defensar-la

La retallada d'impostos anunciada el 23 de setembre com la més gran en 50 anys al Regne Unit ha fet baixar la lliura i també la intenció de vot al partit conservador

RedaccióActualitzat

El govern de Liz Truss, al Regne Unit, ha fet marxa enrere en una de les mesures estrella del pla de reducció d'impostos anunciat fa 10 dies: la baixada del 45% al 40% del tram més alt de l'IRPF.

Ho ha anunciat aquest dilluns el seu ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, amb una declaració penjada a Twitter que ha condensat amb una frase curta que ha fet seva Truss:

"Ho hem escoltat i ho hem entès."


"Una distracció"

Truss ha afegit que aquesta baixada "s'havia convertit en una distracció", i que es vol centrar a "construir una economia d'alt creixement" per finançar "serveis públics de primera classe" i que faci pujar els sous:

 

El govern argumenta ara que la rebaixa de l'IRPF del tram alt només hauria suposat 2.000 milions de lliures (2.300 milions d'euros) del total de 45.000 milions en impostos que esperaven retallar en un paquet de reduccions anunciat com el més gran dels últims 50 anys.


24 hores abans Truss ho defensava

Truss ha validat la retirada l'endemà de defensar en una entrevista a la BBC tot el paquet de mesures anunciat el 23 de setembre, tot i que va atribuir el disseny del pla a Kwarteng.

Tot plegat els dies que el partit conservador que lidera Truss està celebrant la seva convenció anual a Birmingham, una cita de partit que durarà fins aquest dimecres.

Reuters
La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, al costat del seu ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, aquest diumenge a Birmingham (Reuters)

"Certa humilitat i contrició"

De moment Kwarteng ha dit que assumeix la rectificació amb "certa humilitat i contrició", i ha assegurat que no s'ha plantejat dimitir, malgrat que alguns membres destacats del partit ho hagin exigit.

El cert és que, al marge de la mesura revertida, l'anunci de la rebaixa d'impostos va provocar una baixada pronunciada del valor de la lliura esterlina davant del dòlar, atribuïda als dubtes que el pla pogués tenir èxit.


El Banc d'Anglaterra ha hagut d'intervenir

El motiu és que el govern de Truss vol també endeutar-se per fer front a la pujada dels preus de l'energia, i els sectors econòmics creuen que no podrà finançar-ho si rebaixa impostos.

De moment, el Banc d'Anglaterra ha hagut d'injectar als mercats 65.000 milions de lliures (uns 75.000 milions d'euros) per frenar la caiguda de la moneda.

Reuters
Manifestants amb capgrossos que reprodueixen membres del govern, aquest diumenge a Birmingham (Reuters)

Laboristes, 46%, i conservadors, 29%

Però al marge de l'àmbit econòmic, aquest pla està passant factura política al govern de Truss: ha caigut molt en les enquestes d'intenció de vot en detriment del partit laborista.

Segons les últimes projeccions, els conservadors estan en un 29%, mentre que els laboristes s'han enfilat fins al 46%:

"Sorpasso" laborista durant l'últim any

Fa gairebé un any, el novembre del 2021, els dos partits estaven empatats a 37%, però des de llavors la davallada dels conservadors ha estat continuada.

La tendència contrària ha estat la pujada dels laboristes, encapçalats per Keir Starmer des de l'abril del 2020, pujada que explica en part la crisi que va portar el partit a destituir Boris Johnson, assetjat pels escàndols de l'anomenat Partygate.

Però de moment el relleu no els està sortint bé als conservadors, que les últimes setmanes han continuat baixant, amb una caiguda molt pronunciada des que van anunciar la gran rebaixa fiscal.

 

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut