Trump també guanya a New Hampshire però Haley no tira la tovallola

L'expresident té encara més a prop ser el candidat dels republicans de cara a les eleccions presidencials del novembre

RedaccióActualitzat

Donald Trump s'ha imposat a les primàries republicanes que s'han fet a l'estat de New Hampshire per prop de 10 punts de diferència sobre la seva rival, Nikki Haley.

En concret, Trump ha obtingut el 54,6%, mentre que Haley, el 43,2%. Una victòria clara, però menys contundent del que pronosticaven les enquestes.

L'exgovernadora de Carolina del Sud ja l'ha felicitat, però ha advertit que no abandona, i que continua en la cursa per disputar-li la candidatura dels republicans de cara a les presidencials del mes de novembre. "La cursa està lluny d'acabar", ha afirmat.

Trump no s'ho ha pres gaire bé. En el seu discurs de victòria, s'ha mostrat enfadat per la reacció de Haley als resultats: "Qui és aquesta impostora?", ha dit, i li ha reclamat que es retiri.

Nikki Haley amb seguidors seus, que porten cartells amb el seu nom
Haley no es retira de la cursa (Reuters/Brian Snyder)

Les primàries a l'estat de New Hampshire sentencien la cursa al Partit Republicà per a les presidencials del mes de novembre. De tots els rivals republicans que es van atrevir a plantar cara a Donald Trump a les primàries del partit, Nikki Haley era l'única que quedava. A més, cal tenir en compte que New Hampshire és un estat amb un perfil més moderat que Iowa i això, en principi, hauria de fer preveure una diferència més petita entre tots dos candidats. 

El petit municipi de Dixville Notch fa 54 anys que obre les urnes a les 00:00:01. Els 6 habitants voten tots junts. A les 00:09 del dimarts ja es tenien els resultats oficials de les primàries republicanes: Haley 6, Trump 0.

 

I amb les primeres votacions en marxa, Haley continuava fent campanya. "Trump ha demostrat que sap espatllar les coses. I necessitem algú que arregli coses. Aquesta és la situació. Hi ha moltes coses a solucionar", clamava. 

L'última exhibició de força de l'expresident l'ha fet amb actes massius tornant a desafiar temperatures sota zero i envoltat dels candidats que han anat caient pel camí i que li han acabat donant suport. Incorporant el seu viacrucis judicial com a benzina de campanya, Trump es presenta com a candidat de fet: "Guanyem Joe Biden a les enquestes. Probablement, m'imputaran 3 o 4 vegades més. Em continuen acusant de delictes, i això em fa pujar a les enquestes. És increïble."

Haley ha estat un dels noms clau de l'administració de Trump i ha plasmat les polítiques aïllacionistes del 45è president dels Estats Units. A les Nacions Unides ha treballat per endurir la pressió sobre l'Iran i s'ha atribuït el mèrit d'haver ajudat a fer dels Estats Units un país més respectat al món. També ha estat molt crítica amb Corea del Nord, Veneçuela o la mateixa ONU, a qui va arribar a acusar de fer bullying a Israel.

 

Trump, guanyador a Iowa

L'expresident dels Estats Units Donald Trump es va imposar sense problemes als seus rivals republicans als caucus d'Iowa, a mitjans de gener. Trump guanyava de manera contundent, amb el 51% dels vots, i deixava en segona posició, amb un 21%, el governador de Florida, Ron DeSantis, mentre que en tercer lloc quedava l'exambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley, amb el 19%. És el percentatge més alt aconseguit mai per un candidat en aquestes primàries.

Tot i que els candidats republicans havien fet una crida a superar el fred i sortir a votar, les gèlides temperatures de l'estat, per sota dels 20 graus sota zero, poden haver tingut una influència considerable en el resultat. De fet, la participació va baixar a la meitat respecte als últims caucus celebrats ara fa 8 anys.

Pocs dies més tard, el governador de Florida, Ron DeSantis, que els sondejos situaven com l'únic capaç de batre Trump, abandonava la cursa cap a la Casa Blanca dos dies abans de les primàries de New Hampshire. La retirada de DeSantis de la cursa electoral republicana aplanava així el camí a Donald Trump per convertir-se en el candidat dels republicans a la presidència dels Estats Units.

DeSantis, governador de Florida des del 2019 i representant de l'ala dura del partit, va llançar la seva candidatura la primavera de l'any passat, quan les enquestes el situaven com l'únic capaç de batre Trump a les primàries. El van arribar a anomenar "Trump 2.0" i "Trump sense l'equipatge". La seva imatge, però, s'ha anat desinflant l'últim any.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut