Trump assenyala cap al públic en l'últim dia de la convenció republicana
Trump assenyala cap al públic en l'últim dia de la convenció republicana (Reuters/Brian Snyder)
ANÀLISI

Trump pot deixar de ser ell? L'infructuós intent d'autocontrol en la convenció republicana

El magnat ha intentat allunyar-se del to mofeta en la primera declaració pública després de l'intent d'assassinat

Actualitzat

Si algú es pensava que Donald Trump podria deixar de fer de Donald Trump perquè ha sobreviscut a un intent d'assassinat, haurà comprovat que no del tot. Tampoc estava escrit enlloc que hagués de ser així, però el seu mateix equip de campanya explicava que l'expresident havia reescrit el discurs d'acceptació de la nominació i que el volia centrar en un missatge d'unitat i reconciliació.

El que no va explicar és que Trump no és la persona més disciplinada a l'hora de llegir discursos i que si hi ha una cosa que li agrada és saltar-se el teleprompter.  
 

Un discurs, dues versions

La primera part del discurs, uns 15 minuts, sí que ha fet una la crida a la unitat, per més insòlit que sigui sentir l'home que fa anys que demonitza i deshumanitza els rivals polítics demanar unitat i curar les ferides del país. Aquesta crida a la calma l'ha fet en la part del discurs en què ha explicat, diu que per primera i última vegada perquè li és molt dolorós, com va viure i com va sobreviure a l'intent d'assassinat.

I l'ha acompanyat d'un to baix, entre místic i messiànic, molt lluny del Trump agressiu i mofeta dels mítings.

Però aquest altre Trump òbviament encara existeix i, tot i que ha fet esforços per autocontrolar-se, ha acabat sortint durant l'hora llarga que ha durat el discurs, que s'ha convertit en una rèplica dels mítings inacabables als quals ens té acostumats.

Saltant-se el prompter unes quantes vegades, l'expresident ha divagat entre la frontera, la inflació, la Xina i les guerres que acabaria amb una simple trucada telefònica.

El nom de Joe Biden tampoc sortia al teleprompter, però no se n'ha pogut estar i quan l'ha anomenat per dir que està entre els pitjors deu presidents dels Estats Units, ha promès que no ho tornaria a fer. Li ha dit boja a Nancy Pelosi i ha tornat a acusar l'administració de Biden de perseguir-lo políticament.  

No sabem si és el discurs ideal per seduir els indecisos que se'l miraven per televisió, perquè aquest és el públic objectiu a qui Trump necessita dirigir-se si vol guanyar les eleccions. Els delegats i convidats a la convenció ja venen convençuts de casa. Avui semblava que era el dia idoni per eixamplar la base i, en canvi, Trump ha optat per fer un míting (llarg) per als seus amb algunes, poques, excepcions.

Aquesta és la crònica de la clausura de la convenció: 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut