Mural de la cantant Taylor Swift a l'exterior de l'estadi de Wembley, en el seu primer concert després de cancel·lar els de Viena
Mural de la cantant Taylor Swift a l'exterior de l'estadi de Wembley, en el seu primer concert després de cancel·lar els de Viena (Reuters/Toby Melville)

Trump penja fotos falses de Taylor Swift fetes amb IA en què demana el vot per a ell

També s'ha fet viral el moviment Swifties for Trump, suposadament creat per fans de la cantant després que es cancel·lessin els concerts de Viena per una amenaça terrorista

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Nova onada de crítiques als Estats Units contra Donald Trump per la seva polèmica campanya electoral per a les eleccions presidencials del novembre fent servir informació falsa. Aquest cop, per haver publicat imatges falses de Taylor Swift, generades per intel·ligència artificial, que mostren la cantant i algunes de les seves fans --conegudes com a "swifties"-- donant suport al candidat republicà. 

A les fotos, publicades al compte de la xarxa Truth Social de Donald Trump, es poden veure imatges falsejades de seguidores de Taylor Swift amb samarretes on diu "Swifties for Trump" i un missatge de l'expresident dient: "Accepto!"
 

 

Trump també hi ha penjat una adaptació de l'icònic cartell de la Primera Guerra Mundial on l'Oncle Sam feia una crida als joves assenyalant-los amb el dit perquè s'allistessin. En la còpia generada amb intel·ligència artificial, Taylor Swift demana el vot per a Trump.

El candidat republicà ha penjat una imatge falsejada de Taylor Swift demanant el vot per Trump

El suposat moviment Swifties for Trump al qual fa referència l'expresident dels Estats Units hauria sorgit, segons s'ha fet córrer a les xarxes socials, després de la cancel·lació dels tres concerts de Taylor Swift a Viena, el 7 d'agost passat, per una amenaça terrorista. Les "swifties" haurien vist llavors Trump com el líder amb més determinació per fer front al terrorisme, segons els mateixos republicans.


En ser preguntat per les imatges falses de la cantant, el portaveu de campanya de Trump, Steven Cheung, s'ha limitat a assegurar, en una entrevista a la cadeba Fox, que "Swifties for Trump és un moviment massiu que creix cada dia":

 

Taylor Swift, que va donar suport a Biden, no ha dit res de Kamala Harris

La suposada crida, que s'ha fet viral, ha provocat l'efecte contrari, una onada de "swifties" que reclamen a Taylor Swift que posi una demanda a Trump. Però encara que ho desmenteixi, el mal potencial que podria fer la difusió massiva d'aquesta informació falsa ja estaria fet, segons l'organització de defensa dels consumidors nord-americana Public Citizen.

La cantant de Pensilvània va donar suport a la candidatura de Biden el 2020, quan va  penjar unes imatges al seu compte d'X --llavors Twitter--, amb una safata de galetes de suport al líder demòcrata i explicant per què el votaria. Però encara no s'ha pronunciat sobre Kamala Harris.

 

En canvi, sí que s'han vist seguidors de Taylor Swift a la Convenció Nacional Demòcrata a Chicago. Una d'elles, Rebecca Goff, ha explicat que Trump "és l'antítesi"  de tot el que defensa Swift pel que fa als drets de les dones i les nenes:

"Taylor Swift és com l'antítesi del que Trump i el seu partit intenten fer, especialment amb les dones. Està intentant fer-nos petites. Ens volen a casa només com a esposes, per cuidar el marit i els fills."

Una seguidora de Taylor Swift a la Convenció Demòcrata de Chicago d'aquest dilluns
Una seguidora de Taylor Swift, a la Convenció Demòcrata de Chicago d'aquest dilluns (Reuters/Brendan McDermid)

 

Quin poder té Taylor Swift?

Taylor Swift ha criticat amb duresa diverses vegades les polítiques de Donald Trump, mentre que fins ara el candidat republicà no s'havia atrevit a atacar-la obertament.

Fa temps que la cantant més popular del moment s'ha convertit en un actiu polític i en l'epicentre d'un munt de teories de la conspiració atiades pels ultraconservadors, que en veure que no la poden tenir al seu costat han mirat de desacreditar-la, tant a ella com a la seva parella, el jugador dels Kansas City Chief Travis Kelce.

Segons el director de l'Institut Campbell d'Assumptes Públics, que ha estudiat diverses campanyes electorals de demòcrates i republicans, algú com Taylor Swift "és una de les poques persones que podrien atreure un volum de vots decisiu en aquestes eleccions" i ho faria, a més, entre els votants més joves, que troben poc atractiva la candidatura de Biden. 

La revista Time la va convertir en la personalitat de l'any del 2023, la primera persona del món de les arts que ha estat distingida pel magazín amb aquesta menció pel seu èxit com a artista.

 

Imatge de Taylor Swift en un acte a Los Angeles
Taylor Swift encara no s'ha pronunciat, després que es falsegés la seva imatge en la campanya a favor de Trump (Reuters/Mario Anzuoni)

Céline Dion denuncia l'ús indegut de les seves cançons en un míting de Trump

Fa deu dies, va ser la cantant Céline Dion qui va acusar Trump de fer servir sense permís la cançó de "Titanic" als seus mítings. 

I no ha estat l'única. Tant a la campanya del 2016 com a la del 2020, desenes d'artistes s'han oposat que Trump utilitzi les seves cançons en els mítings de campanya. Un veto que Trump s'ha saltat diverses vegades, com en el cas dels Rolling Stones o Neil Young, que van arribar a amenaçar-lo d'interposar-li una denúncia. 

També s'hi han oposat artistes com Bruce Springsteen, Rihanna, Phil Collins, Aerosmith, Pharrell Williams, Adele o R.E.M. i hereus de músics com Leonard Cohen, Tom Perry o Prince.

Pel que fa als suports a Hollywood, Biden ja guanyava Trump abans de cedir la candidatura a Kamala Harris.

 

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats UnitsEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut