
Trump imposa aranzels a illes habitades per pingüins, bases militars i atols inhòspits
El llistat d'indrets on s'aplicaran cànons a l'exportació inclouen arxipèlags remots habitats únicament per foques i fauna salvatge

Aiats Agustí
Periodista del 324.cat
Els aranzels que el president dels Estats Units, Donald Trump, afecten des de grans potències mundials fins a arxipèlags remots habitats únicament per pingüins i foques. Però també bases militars d'ultramar i atols de corall quasi despoblats enmig de l'oceà.
Trump també ha inclòs en el seu llistat d'aranzels a països territoris i llocs remots que depenen d'altres estats.
Aranzels a un lloc inhabitat
Un d'aquests casos és el de les illes Heard i McDonald, un arxipèlag autònom d'Austràlia inhabitat per humans i sense activitat econòmica que des d'aquest dimecres tindrà uns aranzels del 10%.
L'arxipèlag, cobert en un 80% per gel i situat en l'oceà Índic, són l'hàbitat de foques i pingüins, per la qual cosa va ser declarat Patrimoni Natural de la Humanitat. Es troba a dues setmanes en vaixell des d'Austràlia i és necessari d'un permís per accedir-hi, de fet, normalment només es visita amb finalitats científiques.

D'acord amb el govern australià, l'arxipèlag està "inhabitat d'humans i és una de les àrees menys pertorbades antropogènicament del món".
Tot i que no hi viu ningú, segons dades del Banc Mundial, els Estats Units van importar 1,4 milions de dòlars en concepte de "maquinària".
Taxes pel broc gros
Les illes de Heard i McDonald no són l'únic territori que la Casa Blanca ha inclòs, clarament pel broc gros, en la seva taula d'aranzels.
També hi ha inclòs les illes Cocos, l'illa Christmas i l'illa Nordfolk, totes dependents d'Austràlia.
A les illes Cocos hi viuen uns 600 habitants, a Christmas, quasi 1.700 persones, i a Nordfolk, poc més de 2.000 persones. Justament aquesta tindrà uns aranzels del 29% -19 punts més que la resta d'Austràlia-.

També n'ha imposat a Tokelau, un territori d'ultramar que depèn de Nova Zelanda amb uns 1.600 habitants. Són tres atols de corall on la falta de sòl fa que l'economia sigui bàsicament de subsistència, basada en la pesca i el coco. Ara tindran uns aranzels del 10% per exportar als EUA.
Territoris europeus d'ultramar
A l'altra banda del planeta, una antiga estació balenera pertanyent al Regne de Noruega també s'enfronta a aranzels del 10%. Aquesta illa, anomenada Jan Mayen, es troba al límit entre l'oceà Atlàntic i l'oceà Àrtic i no hi viu ningú des de fa un segle.
Un altre arxipèlag molt afectat pels aranzels és Saint-Pierre-et-Miquelon, un grup de petites illes franceses a tocar del Canadà que exporten marisc i crustacis processats. Ara se'ls imposa una barrera del 50%, molt per sobre del 20% que s'imposa a França com a part de la Unió Europea.
Aranzels a les bases militars
El mateix passa amb el territori britànic de l'oceà Índic, un conjunt d'unes 2.300 illes que depenen del Regne Unit i que ara comptarà amb un aranzel del 10%. Allà hi viuen, sobretot, militars a la base nord-americana de Diego Garcia.
Un cas similar és el de les illes Marshall, un país format per un miler d'illes que alberga la base naval de Kwajalein, de la Marina dels Estats Units.
Les xarxes se'n mofen
Òbviament, aquestes decisions han tingut reaccions a les xarxes socials, on alguns usuaris han compartit mems amb pingüins com a protagonistes.
Tariffs memes are the hottest thing right now, so post your favorites pic.twitter.com/WQphddVZPo
Pekka Kallioniemi (@P_Kallioniemi) April 3, 2025
unprecedented protests this morning on heard and macdonald islands, as the population rises up against trump imposition of 10% across the board tariffs. pic.twitter.com/eOtsJ8uH5I
ian bremmer (@ianbremmer) April 3, 2025
meanwhile at the mcdonald islands
peace was never an option pic.twitter.com/zCznExf4Ne ian bremmer (@ianbremmer) April 3, 2025