Trump esclata contra Taylor Swift amb un missatge d'odi a la xarxa

Malgrat l'enrabiada de l'expresident nord-americà, l'última enquesta mostra que el missatge de suport de Swift a la candidatura de Kamala Harris no ha tingut repercussió en la intenció de vot

Actualitzat

"ODIO TAYLOR SWIFT!" Així de contundent ha estat l'esclat d'ira de Donald Trump contra la cantant Taylor Swift a la seva xarxa Truth Social. Una declaració d'odi contra l'estrella de la música pop que arriba dies després que Swift es posicionés clarament com a votant de la candidata demòcrata a les eleccions dels Estats Units, Kamala Harris. 

 

Dimecres, pocs minuts després que acabés el primer debat televisat entre Donald Trump i Kamala Harris, Taylor Swift va manifestar que el seu vot seria demòcrata i feia una crida als joves que votaran aquest novembre per primera vegada a registrar-se al sistema de votació i informar-se sobre el vot anticipat. Tot en un missatge a Instagram en què apareixia en una fotografia amb la seva gata i que signava com a "senyora sense fills amb gat".

Els analistes van pronosticar la importància de l'efecte Swift en la cursa electoral i com podria ajudar a mobilitzar el vot femení i jove, especialment important si es té en compte que encara hi ha un 8% de votants indecisos. 

Però quatre dies més tard, la qüestió és que les últimes enquestes no reflecteixen cap daltabaix en la intenció de vot

Donald Trump en un acte electoral a Las Vegas (Reuters/Piroschka Van de Wouw)

Ni Swift, ni debat

Segons l'enquesta que publica aquest diumenge ABC News, feta amb una mostra de 3.276 adults, les preferències de vot no s'han mogut de manera significativa ni pel debat entre els candidats ni pel missatge viral de Taylor Swift.

De forma majoritària, els enquestats trien Kamala Harris com la guanyadora del debat presidencial. Però ni ella ni Donald Trump van aconseguir robar vots al contrincant.

I el missatge de Taylor Swift es mostra encara més irrellevant. Segons l'enquesta, només el 6% diu que l'aval de l'estrella del pop a Harris els fa més propensos a Kamala Harris. Per contra, un 13% es mostra més reticent a donar suport a Harris després de llegir el missatge de la cantant. Aquest 13% són, majoritàriament, partidaris de Trump, segons l'enquesta.

Kamala Harris, en un acte electoral a Milwaukee (Reuters/Marco Bello)

Les preferències de vot no s'han mogut de manera significativa. Abans del debat i del missatge de Taylor Swift, Harris avantatjava Trump en quatre punts (50% a 46%). I després del debat la diferència era d'un punt més (51% a 46%).

Si s'interpreten els resultats de l'enquesta segons els grups de votants, Kamala Harris treu nou punts a Donald Trump entre les dones, mentre que el vot masculí se'l reparteixen a un 50%. Els joves entre 18 i 29 anys també s'inclinen majoritàriament a favor de Harris, gràcies en gran part pel vot femení en aquesta franja. 

Un moment del debat televisat entre Donald Trump i Kamala Harris la matinada de l'11 de setembre (Reuters/Evelyn Hockstein)

Falten 51 dies per la jornada electoral als Estats Units, el 5 de novembre, i ara es multiplicaran les enquestes, com aquesta d'ABC News, a escala nacional. Però, en un país com els Estats Units, on l'elecció no es fa de forma directa sinó que es divideix de forma proporcional entre els 538 electors de la cinquantena d'estats, la clau que decantarà la balança entre Donald Trump i Kamala Harris continua estant als denominats "estats frontissa" com Pensilvània, Geòrgia o Wisconsin.

Aquest cap de setmana, Donald Trump i Kamala Harris han fet campanya en alguns d'aquests estats clau. Trump ha estat a Nevada, on ha tornat a insistir a demonitzar la immigració, a qui durant el debat va acusar de menjar-se les mascotes en un poble d'Ohio.
 

Tiroteig a prop d'on era Trump

Després Trump ha volat a Florida, on han saltat totes les alarmes quan s'ha sentit un tiroteig a prop del club de golf que porta el seu nom a West Palm Beach, i on l'expresident nord-americà es trobava en aquell moment. Donald Trump està sa i estalvi, segons ha confirmat el seu equip. El camp de golf s'ha tancat immediatament i el candidat ha estat traslladat a un lloc segur per precaució.

L'FBI investiga els fets com un possible intent d'assassinat de l'expresident. 

Un seguidor republicà a Palo Alto, Califòrnia (Reuters/Manuel Orbegozo)
ARXIVAT A:
Trump Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut