Donald Trump ha d'esperar fins al juliol per saber si ha d'anar a la presó

Trump, culpable: pot anar a la presó? I ser president? I indultar-se a si mateix?

L'expresident sabrà si és condemnat a la presó d'aquí sis setmanes, just abans de ser designat candidat republicà

Actualitzat

Ara per ara, només hi ha una única certesa sobre les conseqüències del veredicte que considera Donald Trump culpable de falsificar documents per encobrir el pagament per silenciar una actriu porno abans de les eleccions del 2016, que el van dur a la Casa Blanca: passarà a la història com el primer president dels Estats Units condemnat per un delicte en un judici penal.

A partir d'aquí, tot són incògnites que es començaran a resoldre d'aquí sis setmanes, l'11 de juliol, quan el jutge Juan Merchan ha anunciat que farà pública la sentència amb la condemna per a Trump.

Serà tot just quatre dies abans de la convenció republicana que està previst que nomeni oficialment Trump com a candidat a les eleccions presidencials que s'han de fer el 5 de novembre.

Fins aleshores, la situació jurídica de Trump no canvia i continuarà en llibertat.

Tot plegat, mentre els Estats Units viuen "un gran moment històric", en paraules de l'analista Elaine Karmack, de la Brookings Institution, arran d'un veredicte que "realment sacseja els fonaments d'aquest país", segons Robert Mintz, exfiscal federal.


Trump pot anar a la presó?

És poc probable, però no impossible, que la sentència ordeni presó per a Trump.

No és el més habitual, pel delicte del qual ha estat considerat culpable, però és possible i ja ha passat altres vegades a persones amb veredictes semblants.

Portada del diari The New York times amb el veredicte de culpabilitat de Trump (Reuters/Stephani Spindel)

Fins a sis experts consultats per l'agència Reuters coincideixen a dir que a l'estat de Nova York -on s'ha fet el judici- és molt poc habitual enviar a la presó a persones sense antecedents penals condemnades per falsificació documental. Les multes, o la llibertat condicional, són les penes més habitual. Trump també podria ser condemnat a confinament domiciliari.

Remarquen, però, que una sentència de presó no es pot descartar, perquè el jutge del cas, Juan Merchan, podria tenir en compte els vincles del delicte comès per Trump amb les eleccions presidencials del 2016 a les quals va presentar-se --i va guanyar-- com a candidat republicà després d'haver amagat un afer que el podia haver perjudicat.

Podríem estar davant, aleshores, d'un delicte més greu, de conspiració per alterar les eleccions, segons el fiscal de districte de Manhattan, Alvin Bragg. Sobre aquest extrem, els advocats de Trump argumenten que no correspon a un tribunal estatal jutjar un cas relatiu a les eleccions federals.

També podria influir en el jutge la decisió de Trump de portar el cas a judici, perquè els jutges acostumen a veure amb bons ulls els acusats que admeten la seva culpabilitat i expressen remordiment.

Ben al contrari, Trump ha negat totes i cadascuna de les acusacions i s'ha declarat innocent de tots els càrrecs d'aquest cas i dels altres que té pendents.

De fet, durant el procés de selecció del jurat, i per justificar la decisió de descartar un dels potencials integrants, que havia penjat a les xarxes socials un missatge favorable a l'empresonament de Trump, Merchan va declarar:

"Tothom sap que si Trump és considerat culpable en aquest cas, s'enfronta a una potencial sentència de presó."

Més endavant, durant el judici, i quan advertia a Trump que podria enviar-lo a presó per violar l'ordre de no fer declaracions sobre el jurat i els testimonis, Merchan va admetre les conseqüències logístiques d'una decisió com aquesta, que implica funcionaris de justícia, funcionaris de presons i agents del Servei Secret, que protegeixen Trump.

Merchan, d'altra banda, podria tenir en compte l'edat de l'expresident, que ja té 77 anys.

Si l'arribés a condemnar Trump a la presó, de tota manera, el jutge podria deixar-lo en llibertat sota fiança fins a resoldre's l'apel·lació.


De quants anys podria ser la condemna?

Si la pena fos de presó, el delicte de falsificació documental està castigat amb una pena màxima de 4 anys, per bé que la majoria de condemnats que han estat empresonats han tingut sentències més baixes.


Trump pot apel·lar la sentència?

Sí. I s'espera que ho faci, perquè des del principi ha negat els 34 càrrecs dels quals ha estat considerat culpable pel jurat. A més, Trump sempre ha sostingut que aquest és un judici motivat políticament i acusa Merchan d'haver-lo privat del dret a tenir un judici just.

"L'autèntic veredicte serà el 5 de novembre per part del poble", ha declarat aquest dijous en conèixer la decisió del jurat.


Trump pot ser president?

Sí. La Constitució dels Estats Units estableix únicament com a requisits per ser president tenir almenys 35 anys, haver nascut al país i haver-hi viscut almenys durant 14 anys.

Donald Trump alça el puny després de saber el veredicte de culpabilitat (Reuters/Andrew Kelly)

A més, sota la llei de l'estat de Florida, on resideix, Trump també podrà exercir el seu dret a vot, encara que hagi estat condemnat, sempre que el dia de les eleccions no estigui a la presó. Si el judici s'hagués fet a Florida, en canvi, per haver estat declarat culpable no podria votar.

Trump, per tant, podria ser proclamat president encara que estigués empresonat, i podria prendre possessió del càrrec entre reixes el 20 de gener del 2025.


Quin impacte tindrà la condemna entre els seus partidaris?

En en els últims anys, Trump ha demostrat que ni les sentències judicials adverses ni les acusacions greus ni els escàndols no li fan perdre suports.

Un veredicte històric com aquest, i la primera sentència penal contra un president, sí que podrien alterar el sentit del vot d'alguns votants republicans.

En concret, segons una enquesta de Reuters/Ipsos sobre una possible condemna feta aquest mateix any, el 57% dels enquestats asseguraven que votarien Trump igualment, mentre el 13% asseguraven que no ho farien. Fins al 29%, a més, es mostraven indecisos, un percentatge que podria ser decisiu en els estats on la cursa electoral entre Biden i Trump està molt ajustada.


Trump es podria indultar a si mateix?

No per aquest cas, perquè és estatal.


Té més judicis pendents?

Tres més. Un que també és estatal, que té obert a Geòrgia, per intentar alterar els resultats electorals, i dos més que són casos federals: el de l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, quan s'hi validaven els resultats de les presidencials que van dur Biden a la presidència; i el dels documents confidencials amb informació sensible trobats a Mar-a-Lago, la seva residència, quan ja no era president.

Si torna a ser president, tindria capacitat legal per tancar els dos casos federals

Aquests tres judicis, en tot cas, no se celebraran fins després de les eleccions presidencials.


Ha tingut altres judicis?

Trump ja ha estat jutjat tres vegades, en tres judicis civils, que ha perdut: un, per frau i alteració de les dades econòmiques de les empreses Trump, a l'hora de presentar resultats, per obtenir condicions més favorables dels bancs i afavorir la seva imatge; els altres dos per abús sexual i per difamació de la periodista Elisabeth Jean Carroll

Per tots dos casos, Trump ha estat sentenciat a pagar un total de més de 400 milions d'euros en multes

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut