Palm Beach

Trump anuncia que torna a la cursa per ser president dels Estats Units

Carrega contra el "temps de dolor i dificultats" de Joe Biden i diu que vol tornar "per fer que els EUA tornin a ser grans i gloriosos"

Lídia Heredia/RedaccióActualitzat

Rebut com una estrella i immortalitzat pels seus seguidors, Donald Trump es disposa a confirmar el que fa dies que anuncia:

"Per fer que els Estats Units tornin a ser grans i gloriosos, aquesta nit anuncio la meva candidatura a la presidència."

Vint segons de notícia i una hora de discurs dispers i de to baix, dedicat a reivindicar un passat fet a mida sota la seva presidència.

"Fa dos anys, quan vaig deixar el càrrec, els Estats Units estaven preparats per a la seva època daurada", ha defensat Trump, abans d'afegir: "La nostra nació es trobava al cim del poder, la prosperitat i el prestigi, s'alçava per sobre de tots els rivals, vencia tots els enemics i caminava cap al futur, confiada i tan forta."

A més, ha assenyalat Joe Biden i la seva administració com a responsables de tots els mals: "Som una nació en decadència per a milions de nord-americans. Els últims dos anys sota Joe Biden han estat un temps de dolor, dificultats, ansietat i desesperança", ha dit.

Trump ha recuperat el lema de tornar a fer grans els Estats Units (Reuters/Jonathan Ernst)

Utilitzant com a escenari la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, on la policia va trobar documents classificats que no haurien d'haver sortit de la Casa Blanca, el president més impulsiu i imprevisible dels últims temps ha triat un moviment clàssic de la política: ocupar l'espai abans que ho faci un altre:

Però aquest moviment de Donald Trump arriba en un moment en què els republicans encara estan paint uns resultats electorals pitjors del previst i, justament per això, en ple debat sobre si Trump és el millor trumfo per recuperar la Casa Blanca el 2024.

Caldrà veure si el partit Republicà viu un pols intern o si, amb el pas donat avui, Trump s'ha assegurat guanyar-lo abans que comenci. 


De Santis, el rival?

De fet, l'anunci de Trump arriba en un moment en què les últimes enquestes situen el governador de Florida, Ron DeSantis, com el favorit per aconseguir la nominació republicana a les presidencials del 2024.

Trump, en un míting de la campanya de les darreres eleccions de mig mandat
Trump, en un míting de la campanya de les darreres eleccions de mig mandat (Reuters/Gaelen Morse)

Trump, que va impulsar DeSantis a la governació de Florida, és ara un detractor de l'estrella ascendent dels republicans, a qui s'ha referit darrerament com "un governador com qualsevol altre".
 

"Un anunci important"

Durant els últims dies de campanya de les eleccions de mig mandat, Trump va avançar que el 15 de novembre faria "un anunci important". Això va disparar els rumors sobre un possible anunci d'una candidatura per tornar a la Casa Blanca el 2024.

"Tant de bo avui resulti ser un dels dies més importants en la història del nostre país", ha publicat a primera hora d'aquest dimarts a la xarxa social Truth.

Una avioneta mostra una pancarta contra Trump a Palm Beach
Una avioneta mostra una pancarta contra Trump a Palm Beach (Reuters/Octavio Jones)

No és habitual que els presidenciables anunciïn la candidatura quan falten dos anys per a les eleccions. A més, ser el primer a llançar-se a la cursa electoral comporta riscos perquè significa estar més temps exposat a les crítiques.
 

Sense onada trumpista a les midterms

Una opció era que Trump volgués aprofitar els bons resultats que preveia el Partit Republicà a les eleccions de la setmana passada per impulsar la seva candidatura.

Finalment, però, no hi va haver tsunami republicà i els demòcrates han aconseguit mantenir el control del Senat. Segons molts analistes polítics, Trump i els seus aliats espanten molts votants moderats que, en principi, no tindrien inconvenients per votar candidats republicans menys radicals.

A més, molts dels candidats apadrinats per Trump no van sortir ben parats de les eleccions de mig mandat: la majoria d'aspirants novells a senador van perdre les eleccions i només un terç dels candidats trumpistes a governador van vèncer.

La republicana Kari Lake, aspirant trumpista a governadora d'Arizona
La republicana Kari Lake, aspirant trumpista a governadora d'Arizona (Reuters / Brian Snyder)

L'última, Kari Lake, una figura emblemàtica del trumpisme que no serà la governadora d'Arizona. Després d'una setmana d'escrutini, Lake, expresentadora de televisió, ha perdut per un estret marge davant la candidata demòcrata, Katie Hobbs, tot i que es nega a acceptar la derrota.

Per als demòcrates és una victòria de gran valor. Arizona, un estat clarament conservador fins a la presidència de Trump, s'ha convertit els darrers anys en un "swing state", que pot decantar-se tant cap als demòcrates com cap als republicans, i a les últimes presidencials Biden hi va guanyar per molt poc.
 

Fronts oberts a la justícia i al Congrés

L'anunci de Trump arriba en un moment en què l'expresident té diversos fronts oberts. Pel que fa a l'assalt violent al Capitoli del 6 de gener de l'any passat, el dia que s'havia de certificar la victòria de Biden, el comitè del Congrés que investiga l'assalt acusa Trump d'amagar-se per haver rebutjat a declarar tot i que hi estava citat.

Aquest dilluns acabava el termini perquè l'expresident declarés davant del comitè, però el magnat va presentar una demanda davant la justícia per evitar-ho. "Donald Trump està obligat a donar explicacions al poble nord-americà", han indicat en un comunicat el president del comitè, el demòcrata Bennie Thompson, i la vicepresidenta, la republicana Liz Cheney.

Un grup d'ultres va assaltar el Capitoli després que Trump els hagués arengat a defensar la victòria electoral republicana del "robatori" que considera que van fer els demòcrates. Segons va concloure el comitè, l'assalt va ser "la culminació d'un cop d'estat" de Trump per mantenir-se al poder.

D'altra banda, la justícia investiga Trump per tres presumptes delictes de violació de la llei d'espionatge, obstrucció a la justícia i destrucció de documents després que es trobessin a la seva mansió de Florida nombrosos documents classificats com a "top secret".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut