Un dels pals senyalitzadors de cobertura, a l'àrea de Montserrat (Protecció Civil)

Trucar al 112 quan no hi ha cobertura: un mapa mostra els 500 pals de cobertura d'emergències

En total, hi ha prop de 500 pals senyalitzadors repartits de nord a sud del país que indiquen els llocs des d'on es pot trucar per telèfon en cas d'una urgència

RedaccióActualitzat

Aproximadament, el 15% del territori català no té cobertura de telèfon mòbil de cap mena. Una circumstància que es converteix en un problema quan hi ha una emergència a les zones d'alta muntanya i àrees rurals remotes i que s'intenta resoldre amb la instal·lació de punts de cobertura des d'on trucar al 112.

La Generalitat posa a disposició de la ciutadania un mapa interactiu on apareixen els pals senyalitzadors de cobertura per trucar al 112 en el cas d'una urgència, així com dels refugis de muntanya que també tenen cobertura o compten amb telèfons via satèl·lit --mentre hi sigui el guàrdia-- o un polsador d'emergència.

Si no veieu el mapa correctament, el podreu trobar aquí.
 

Els pals senyalitzadors serveixen per saber quines zones sí que tenen cobertura. D'aquesta manera, si un grup d'excursionistes tenen una emergència o en són testimonis, es poden desplaçar fins a l'últim senyal que hagin vist per avisar els operadors del 112.

Pel que fa al radi òptim al voltant de cada pal de cobertura, cal apuntar que no n'hi ha cap d'establert. Abans d'instal·lar un pal, els operaris fan proves al terreny per assegurar i comprovar que en aquella ubicació es poden dur a terme trucades al 112.

A més, cada pal senyalitzador té una matrícula de xifres i lletres, per tal de poder indicar als treballadors d'emergències quina és la ubicació exacta des d'on truca la persona que dona l'alerta.

Els refugis de muntanya també tenen una placa similar amb un número de matrícula que els identifica i situa geogràficament.

Sobre la cobertura teòrica del mapa --la taca groga--, no correspon a mesures preses sobre el territori. La facilita el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) i per al cas del 112 correspon al territori on hi ha cobertura de qualsevol operadora de telefonia mòbil. Dit d'una altra manera, marca la superfície des d'on teòricament es pot trucar al 112 sense necessitat de cap altra actuació per fer-hi arribar cobertura.
 

Uns 500 pals senyalitzadors i 25 refugis

En total, són prop de 500 pals senyalitzadors repartits de nord a sud de Catalunya, amb una presència destacada a la demarcació de Barcelona i les comarques centrals.

La resta estan repartits entre el parc nacional d'Aigüestortes, el Pirineu i el Prepirineu, l'entorn de les Guilleries i les Gavarres, el massís del Port i la Ruta del Cister.

Pel que fa als 25 refugis de muntanya amb possibilitat de trucar al 112, n'hi ha 23 al Pirineu i el Prepirineu i dos més a l'àrea de Montserrat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientTecnologiaSeguretat
Anar al contingut