Treballadors funeraris fan una videotrucada a familiars d'un difunt de qui no van poder-se acomiadar, a la ciutat portuguesa de Sintra (EFE / M…
Treballadors funeraris fan una videotrucada a familiars d'un difunt de qui no van poder-se acomiadar, a la ciutat portuguesa de Sintra (EFE / Mario Cruz)
Lisboa

Troben viu un home després del seu funeral, un exemple del caos hospitalari a Portugal

Portugal, amb el sistema sanitari col·lapsat en aquesta tercera onada, rebrà l'ajuda d'Alemanya i Àustria

Actualitzat

Un home de 92 anys de Santa Maria da Feira, un municipi del nord de Portugal, ha estat trobat viu tres setmanes després que l'haguessin donat per mort.

La seva família va rebre l'avís de la mort el 10 de gener passat i dos dies després van fer el funeral, tot i que no se'ls va permetre veure el cos a causa dels protocols contra el coronavirus. Aquest dissabte, 20 dies després que se'ls comuniqués la defunció, la família va ser informada que hi havia hagut un error i que en realitat l'home era viu.

"Sé que en aquests moments els metges tenen molta feina, però espero que aquest fet serveixi perquè hi hagi més cura en el futur", ha declarat el fill de l'home, que va ser ingressat fa dos mesos a l'hospital d'Oliveira d'Azeméis per problemes respiratoris i, durant l'hospitalització, es va contagiar de Covid-19.

Segons explica el diari Jornal de Notícias, el cos enterrat és d'una altra persona que va morir en aquell mateix hospital i ja s'ha contactat amb la seva família.

 

Cua d'ambulàncies a fora de l'hospital Santa Maria de Lisboa
Cua d'ambulàncies a fora de l'hospital Santa Maria de Lisboa (EFE / Mario Cruz)

 

Col·lapse a hospitals i funeràries

El cas és un exemple del caos que viu Portugal en aquesta tercera onada de la pandèmia. Els hospitals portuguesos estan desbordats i en diverses ciutats s'hi han instal·lat hospitals de campanya. És el país europeu amb més contagis i morts de Covid per milió d'habitants i la incidència de casos per 100.000 habitants durant 14 dies se situa en 1.429, la més alta de la UE.

Portugal ha acabat el gener amb una mitjana de 180 defuncions diàries i les pitjors dades des de l'inici de pandèmia de coronavirus, amb 5.576 morts i 306.838 contagiats. Només en el mes passat, hi va haver el 44,6% de les morts i el 42,6% dels contagis des que va començar la pandèmia, el març de l'any passat.

Els serveis funeraris també estan col·lapsats per l'augment de defuncions. Els temps d'espera s'han incrementat i, a hores d'ara, s'estan fent els funerals entre tres i set dies després de la mort. La pitjor situació és a la capital del país, Lisboa, on als crematoris hi ha una espera mitjana d'una setmana, segons explica Paulo Carreira, director general de negoci de la funerària Servilusa. 

 

Un treballador funerari de la ciutat d'Amadora, prop de Lisboa
Un treballador funerari de la ciutat d'Amadora, prop de Lisboa (EFE / Mario Cruz)

 

Ajuda d'Alemanya i Àustria davant del col·lapse sanitari

Davant d'aquesta situació, Alemanya i Àustria han respost a la petició d'ajuda de Portugal. L'exèrcit alemany hi enviarà dimecres un contingent de 26 soldats, entre els quals hi ha vuit metges, a més de 50 respiradors, 150 aparells d'administració de sèrum i 150 llits.

El personal sanitari anirà destinat a un hospital de Lisboa, amb la tasca de donar suport als seus col·legues portuguesos. Es preveu que s'hi estiguin durant 21 dies, segons el pla pactat per la ministra de Defensa alemanya, Annegret Kramp-Karrenbauer, i el ministre portuguès João Cravinho.

D'altra banda, s'està preparant l'evacuació de diversos pacients greus cap a hospitals austríacs.

 

Espanya, "a disposició" de Portugal

Espanya s'ha posat a disposició de Portugal "per allò que pugui necessitar" en la lluita contra la Covid-19. La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha explicat que estan en contacte directe cada dia amb les autoritats portugueses i que tots dos països han treballat, treballen i treballaran colze a colze.

"A vegades Portugal ens ajuda i altres vegades nosaltres els ajudem, així ho hem estat fent i així ho continuarem fent", ha dit González Laya en una entrevista a La Sexta.

Sobre aquesta qüestió, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que cal deixar oberta la possibilitat de col·laborar amb Portugal en la lluita contra la pandèmia, però ha dit que actualment, Espanya està en una situació complicada per oferir-se:

"Ara mateix, Espanya no està en una situació com per prescindir de llits, però en situacions puntuals es pot fer"

 

Cues en el primer dia laborable de controls fronterers entre Portugal i Espanya
Cues en el primer dia laborable de controls fronterers entre Portugal i Espanya (EFE / Salvador Sas)

 

Cues en el primer laborable amb control fronterer

A la frontera amb Espanya, en el primer dia laborable amb el pas restringit, hi ha hagut cues a les carreteres. Des d'aquest diumenge, únicament es permet l'entrada de treballadors transnacionals, transport de mercaderies i vehicles d'emergència i socors.

Les connexions ferroviàries i fluvials entre Espanya i Portugal estan suspeses i, per als vols procedents d'Espanya, Lisboa exigeix una PCR negativa feta en les 72 hores prèvies a l'embarcament i una quarantena de 14 dies en arribar al país. Als aeroports, l'exigència de la PCR negativa, vigent des d'aquest diumenge, ha fet que desenes de passatgers hagin hagut de passar la nit en instal·lacions aeroportuàries a l'espera del resultat dels tests que els han fet en aterrar.

Diumenge, en el primer dia de controls, es va impedir l'entrada a territori portuguès a 99 persones als vuit passos fronterers habilitats. Els controls fronterers estaran en vigor, com a mínim, fins al 14 de febrer.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut